На 18 май отбелязваме Световния ден на музеите. За първи път той се чества през 1978 г. с решение на Международния съвет на музеите, като всяка година преминава под различно мото. Тази година темата е: "Музеи за равенство: разнообразие и приобщаване".

По повод 42-годишнината от първото му честване решихме да ви разходим из най-причудливите, странни и дори откачени музеи по света.

1. Музей на тоалетната, Индия

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Още от зората на човешката цивилизация та чак до наши дни, минавайки през епохи на възход и упадък, тоалетната съпътства и малки, и големи. Не е било кой знае колко отдавна, когато кралят-слънце Луи XІV е приемал посланици и извършвал аудиенции от висотата на златното си гърне. А Елизабет І през 16 век за първи път сменя гърнето си с "порцеланов трон", и то само когато е гостувала на сър Джон Харингтън. Изобретената от него в чест на кралицата порцеланова чиния с течаща вода е предвестник на модерните тоалетни. Но чак до 1775 г., когато лондонският часовникар Александър Каминск патентова прототипа на съвременния сифон, гърнето, макар и скрито под леглото, било незаменимо. За това и още куп интересни факти за Нейно величество тоалетната ще научите, ако посетите музея на тоалетната в Ню Делхи, Индия. Създаден е от международната социална организация Sulabh International, като в него са включени най-невероятни и любопитни експонати от историята на тоалетната, от древността до днес. Най-старите датират от 2500 г. пр.Хр.

2. Музей на паразитите, Япония

View post on Instagram
 

Столицата на Изгряващото слънце предлага един от най-забележителните музеи в света с научно-познавателна цел – музея на паразитите. Любопитните на тази тематика могат да видят със собствените си очи как изглеждат 300 различни вида паразити. Поместени са и снимки на поражения, нанесени от неканените гости върху техните нищо не подозиращи гостоприемници. Освен всичко музеят е без вход, а на излизане се предлагат тениски с паразити и ключодържатели с вградени вредители.

3. Музей на НЛО, Турция

Снимка: Pixabay

Музеят на НЛО се намира в една от небезизвестните пещери в областта Кападокия – Гьореме. Колекцията е посветена на извънземните и срещите с тях. Тук са поместени стари изрезки от вестници и списания, на статии, свързани с НЛО. Най-атрактивната част от музея е залата с извънземни в цял размер, направени по описание на хора – жертва на отвличания.

4. Музей на грозното изкуство, САЩ

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Музеи с красиви и пищни галерии, включващи най-безценните творби на художници и скулптури, живели в различни епохи от миналото до днес, има навсякъде по света. Музей, посветен на събирането и излагането на експонати, кой от кой по-грозен, обаче има само на едно място - в Бостън, САЩ. Творбите са селектирани в различни категории – „грозни черти“, „ужасни пейзажи“, „непропорционални фигури“, „лошо съчетани цветове“ и т.н. и шокират с наистина грозната си визия.

5. Музей на фалоса, Исландия

View post on Instagram
 

Ако има националност, която може да се похвали с единствения в света музей, посветен на мъжествения атрибут и мястото му в историята, изкуството и обществото, то това със сигурност са исландците. Музеят на фалоса се намира в Хюзавик - градът, известен още като столицата на китовете. Тук е изложена колекция от фалоси на всички видове бозайници. Пенисът и неговото място в историята, изкуството и обществото – на това е посветен музеят. Броят на експонатите е повече от 100. Освен на истински животни, в музея има и пениси на измислени твари – тролове, елфи и морски чудовища.

Ако сте посещавали или сте чували и за други музеи, изумяващи с фрапиращи в тях експонати, ще се радваме да ни споделите за тях по-долу в коментарите...

Вижте още: Топ 10 на най-култовите секс музеи по света