Автор
Антония Михайлова

Шарл Азнавур и неговото разтърсващо "Сбогом"

Триумф на изящния и съвършен артистизъм. Така бихме описали накратко усещането от концерта на Шарл Азнавур в София.

Припомняме, че той бе част от световното турне на Шарл Азнавур, с което казва своето последно „Сбогом“ на публиката. И го направи разтърсващо.

На 93 години кралят на шансона, певецът на копнежите, откритието на Едит Пиаф, остави над 5000 почитатели на френската музика в зала „Арена Армеец“ без дъх.

В елегантен черен костюм, тиранти и неподражаем финес той изнесе великолепен, запомнящ се, докосващ фините струни на душата, спектакъл. Красив. Истински. Човешки спектакъл. Без излишна показност, блясък и натруфена помпозност.

Всяка една негова стъпка, жест, звук... омагьосваше с лекотата и изяществото си. И това беше достатъчно, за да се почувства цялото пленяващо обаяние на неговото изкуство.

Шарл Азнавур не е на сцената, за да се доказва. Това отдавна го е направил. Той е там, за да живее. С елегантността на простотата, с финеса на чистия артистизъм. И да ни покаже как един артист може да постигне съвършенството.


На сцената Азнавур се раздаде. Така както винаги го е правел и така както самият той неведнъж е твърдял, че трябва да бъде. А именно той демонстрира, че когато пее, никога не се изморява. Видяхме го с очите си. 120 минути "френският Франк Синатра" пя без антракт, говори, разсмива, танцува, трогва.

Наслада за сетивата и душата ни достави Азнавур с най-знаковите си шансони, изпяти от него през 70-годишната му кариера. Поднесе ни ги с учудващи за годините му жизненост и страст, по неговия си елегантен, по френски неподражаем, стилен и емоционален маниер. "Две китари", "Бохеми", "Тя", "Аве Мария" разплакаха публиката.

Всяка от песните си представяше сам с чувство за хумор, което пролича още с появата му на сцената. Шегувайки се с произхода си, той сподели, че знае английски, руски и италиански. Призна обаче, че френският му е най-добър. Последното, разбира се, не му попречи да ни попее както на френски, така и на руски, английски и испански. Както и да ни обещае, че е време да научи и песен на български.

На финала Азнавур изправи на крака българската публика, която го аплодира в продължение 15 минути, след като напусна сцената.


Там бяха посланикът на Франция Ерик Льобедел, представители на арменската общност у нас, както и на Франкофонията в България. Сред артистите забелязахме Йорданка Христова, Богдана Карадочева и много други.

След концерта лицата на всички грееха. Грееха... Защото душите им бяха току-що попили в себе си магията на една легенда.


Четете още: Едит Пиаф: Без любов сме нищо!