Патрик Суейзи: Държа сърцето, душата и духа си отворени за чудесата!

14 септември 2017 | 07:40
видяна 4410
коментари 0
Снимки: hellomagazine.com

На днешния ден преди 8 години след продължителна битка с рака ни напусна един от най-обичаните и обаятелни актьори на Холивуд – звездата от „Мръсни танци“, „Точка на пречупване“ и „Призрак” - Патрик Суейзи.

Зловещата диагноза за рак на панкреаса в напреднал стадий бе поставена на Суейзи през януари 2008 г., след като актьорът току що бе започнал снимките за американската телевизионна поредица „Звярът“. Година и половина по-късно той си отиде. Напук на нетърпимите болки и лечение, с помощта на болкоуспокояващите и силния си дух, Суейзи не слезе от снимачната площадка до последния си дъх.


След като любимецът на милиони киномани по света завинаги затвори очи, редица знаменитости, имали щастието да го познават, останаха покрусени от загубата му:

Дженифър Грей
– партньорката на Суейзи от „Мръсни танци“, излезе тогава с трогателно изявление, в което изрази своята дълбока скръб: „Патрик беше рядко срещана и красива комбинация от сурова мъжественост и възхитителна грациозност. Той беше истински джентълмен с нежно сърце.“

Деми Мур
, с която актьорът си партнира в култовия „Призрак“, почете паметта на своя колега с думите: „Патрик, твоята ярка светлина завинаги ще блести в нашите сърца. Толкова много хора те обичат. Обичам те и винаги ще ми липсваш.“

Патрик Суейзи е роден на 18 август 1952 г. в Хюстън, Тексас. Майка му – Патси Ивон Хелън, е известен хореограф и именно тя изиграва огромна роля за формирането на неговата личност и темперамент. Тя именно е човекът, който вдъхва у него любов към класическия балет, а впоследствие - и съвременния танц.

Патрик Суейзи, 10 г.

Тя е неговият първи учител и пътеводител в света на танцовото изкуство. А Патрик е повече от обещаващ ученик. Дори самият велик руски балетист Михаил Баришников е бил силно впечатлен от качествата и таланта на малкия Суейзи.

Патрик Суейзи по време на кариерата му като балетист

След сериозна травма, която получава по време на игра на футбол, Патрик Суейзи е принуден завинаги да прекрати кариерата си на професионален танцьор. Това обаче нито за миг не се отразява пагубно върху неговия силен дух. Напротив – именно това е и поводът Патрик Суейзи да насочи поглед към постигането на една друга негова голяма мечта – Холивуд.

Краят на 70-те и началото на 80-те години на миналия век е периодът на неговите първи роли в киното. Дебютът му в музикалния филм „Скейттаун“ не му носи известност, но изявите му впоследствие започват да привличат вниманието  на световноизвестни кинодейци към него.


Патрик Суейзи в компанията на целия звезден тандем на „Аутсайдерите“

През 1983 г. Суейзи се снима във филма на Франсис Форд Копола „Аутсайдерите“, който дава мощен тласък не само на неговата кариера в киното, но и на такива имена като Том Круз, Мат Дилън и Даян Лейн. Следват патриотичният „Червен изгрев“, хокейната драма „Млада кръв“ и нашумелият по цял свят сериал „Север и Юг“ . Все заглавия с голям успех.

През 1987 г. Патрик Суейзи влиза в ролята на Джони Касъл – горещият танцьор на чувствени движени в латино ритъма, във филма „Мръсни танци“ - музикалната кинолента, която изстрелва Суейзи на върха на славата.

Патрик Суейзи и Дженифър Грей в „Мръсни танци“


Три години по-късно филмът „Призрак“ му донася титлата „Най-сексапилният мъж на 1991“ в класацията на сп. „Пийпъл“.

Патрик Суейзи и Деми Мур в романтичната сцена от „Призрак“

Други знаменити заглавия, в които Патрик Суейзи остава своята ярка и незаличима следа, са „Точка на пречупване“, „На Уонг Фу с благодарност“, „Пробуждане в Рено“ и др.

С Киану Рийвс в „Точка на пречупване“

На 18 август 1997 г. Патрик Суейзи е почетен със звезда на холивудската Алея на славата.

Патрик Суейзи редом до съпругата си Лайза пред своята звезда на Алеята на славата

Нека почетем паметта на харизматичния и може би най-обожаван актьор в историята на Холивуд с част от неговите вдъхновяващи и мъдри мисли за живота, смъртта и любовта:


„Ако през цялото време се водиш от страстта си към живота, никога няма да живееш.“

„Колкото по-дълъг е животът ти, толкова по-често се срещаш със смъртта.“

„Как запазваш положителното си отношение, когато според всички статистики вече си мъртъв? Просто отиваш на работа.“

„Държа сърцето, душата и духа си отворени за чудесата.“

„Обичам да си мисля, че съм заобиколен от армия ангели, които седят на раменете ми... заедно с моя баща.“

„Моята работа... е моето наследство.“

„Има нещо в танца... Нещо първично, което е заложено у всеки един от нас.“

„Когато като куче преследваш това, което обичаш, и продължаваш да се развиваш, талантът ти ще намери начин да се прояви.“„Никога не съм бягал от предизвикателствата.“

„Победата за мен е да не се предаваш, да поемеш всяка топка, която съдбата хвърля към теб. И да продължиш.“

„Опитвам се да млъкна и да оставя ангелите да ми говорят и да казват какво трябва да направя.“

„Това, което прави една любовна сцена страстна, не е самият акт. Това е да се докоснеш и почувстваш нуждата, желанието, жаждата, грижата, лудостта...“

„Дали умирам? Дали съм се предал? Дали съм на смъртно легло? Ще кажа ли сбогом на хората? Никога! Продължавам да мечтая за бъдеще, в което живея дълго и без болка, извън сянката на рака.“

„Ако напусна тази земя, искам да знам, че я напускам, оставяйки нещо след себе си, нещо смислено и стойностно.“

Обичаме те, Патрик Суейзи, и ти благодарим за вълшебните вселени, с които озари и плени душите на милиони киномани по света!

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени