Автор
Woman.bg

Отиде си колосът на седмото изкуство – Милош Форман

Любимецът на поколения киномани и филмови дейци, създателят на едни от най-емблематичните киноленти в историята на Холивуд, „човекът, донесъл духа на антисъветския бунт в Холивуд“ – Милош Форман, ни напусна на 86-годишна възраст.

Великият американски режисьор и сценарист е издъхнал внезапно след кратко боледуване, съобщи съпругата му Мартина, цитирана от чешките медии.

Той е носител на награди "Оскар" за култовите филми "Полет над кукувиче гнездо" (1975 г.) и "Амадеус" (1984 г.). Киноентата, разказваща за живота на един от най-гениалните композитори за всички времена – Волфганг Амадеус Моцарт, получава общо 8 статуетки „Оскар“ и 4 „Златни глобуса“.

Сред известните продукции на Форман са също "Коса" (1979 г.), "Рагтайм" (1981 г.), "Народът срещу Лари Флинт" (1996 г.), "Човек на Луната" (1999 г.).

Милош Форман е роден на 18 февруари 1932 г. в Часлав, Чехословакия. Детството му не е леко. Той е едва на 7 години, когато родителите му – Анна Суабова и Рудолф Форман, са отведени в лагерите на смъртта, където загиват. През 1964 г., когато излиза филмът му „Черен Петър“, с него се свързва една жена, която твърди, че е била затворена в Освиенцим заедно с майка му. Тя му разкрива, че истинският му баща е еврейски архитект. По-късно Милош Форман открива биологичния си родител, който е оцелял след войната и живее в Перу.

Останал без майка и баща, Форман е поверен на грижите на приемно семейство. Завършва кинофакултета на Пражката академия за музикално и драматично изкуство.

Емигрира от родината си след събитията през 1968 г., а няколко години по-късно получава американско гражданство. Още с първия си американски филм „Излитане“ печели наградата на престижния фестивал в Кан.

Последвалите след това филми зад океана и неговият неподражаем почерк се превръщат в учебник за поколения кинорежисьори по целия свят, а посланията на незабравимите му киноистории намират място дълбоко в сърцата на всички почитатели на седмото изкуство.

Милош Форман е един от последните мохикани на своето поколение кинорежисьори. Без неговите (макар и само 18 на брой) филми обаче, историята на киното щеше да загуби много от сегашния си облик и дух.

Поклон!