Автор
Woman.bg

ОS:EVA - три впечатляващи авторки в един арт проект, който не бива да пропускате

Знаете ли какво означава съкращеноето OS? Операционна система.

Всъщност тя е основна движеща част от цялостния компютърен системен софтуер, който управлява и координира ресурсите и дейностите на хардуера и софтуера. ОС разпределя задачите по време, планира и изчислява ефикасността на ползване на възможностите на системата, тя е посредник и изпълнител. Така и съвременната жена е основна движеща част в определени аспекти от живота, тя влиза в ролята на разпределител, главен или второстепенен изпълнител в дейности от всякакъв характер. Отделно самата жената като индивид, се задвижва и от съвсем различни по характер кодове. Нейната вътрешна операционна система е с много по-фини настройки и моторика, реагираща често необяснимо, характеризира се с емоционални решения, чувствени изрази и отговори, дълбока интуитивност и ярка изразителност, нежна и ласкава. Друг път е категорична и рязка, сърдита и неопровержима в действията си. Тя е неделима част от цялостния механизъм на днешното общество и семейството, рамо до рамо с мъжа, негов опонент, но и подкрепа.



Интригуващата експизиция е дело на три страхотни авторки - Надежда Розева-Грийн (съвременен медал), Емануела Ковач (графика) и Нина Лишовска (скулптура – метал и стъкло), които показват новите си творби, специално създадени за проекта OS:EVA. И трите авторки работят в сферата на съвременно изкуство, утвърдени в областта и жанра в който работят, вълнуват се от различни социални и обществено важни теми, както търсят отговори и на по-интимни и лични, общочовешки или философски въпроси.

И понеже ние в woman.bg сме почитателки на изкуството извън утвърдените стандарти - вниманието ни привлече Надежда Розева и нейният усет към медала. Тя е медалиер и художник, сътрудник на списание The MEDAL към Британския музей, носител на куп награди. Ученичка е на световноизвестния медалиер проф. Богомил Николов.


Интересно е, че нейни творби са в постоянните колекции на Британския музей в Лондон, Кралския монетен двор (Royal Coin Cabinet), Стокхолм, Швеция, Бергенския музей към Унверситета в Берген, Норвегия, Национална художесвена галерия, София, Музея за монети и медали в Кремница, Словакия, Регионален музей, Велико Търново.


През 2014 година България е домакин на най-престижното събитие в сферата на художествения медал, където тя открива конгреса със своя пленарна лекция, представяща най-доброто от съвременния български медал пред над 450 делагата от цял свят. Модератор на събитието е г-н Филип Атууд, дългогоришен главен куратор и понастоящем директор на отдел “Монети и медали” към Британския музей.

През февруари 2015 г. Надя направи двуседмична специлизация в отдела по монети и медали на Британския музей с фокус върху музейно дело и съвременния медал.

През 2016 г. е един от двама селектирани участници от България в Културен форум 2016 на Европейската комисия, най-значителното европейско събитие, начертаващо посоките в културно отношение в ЕС, провеждащо се ежегодно в Брюксел, на което присъстват трима комисари, Фредерика Могерини, Министърът на Културата на Италия, Елиф Шафак и много други.

През 2018 г. две творби на авторката са избрани да участват в изложбата на 35-ия конгрес на Световната медална федерация (FIDEM) в Отава, Канада, а през 2020 г. предстои участие в изложба в Монетния двор в Пекин.

Страхотните работи на Надя, както и на останалите авторки в експозицията, можете да видите от 27.02 до 11.03.2018г., в малката кокетна столична галерия „Нюанс“. А ако пък искате да сте съвсем сред първите, които ще имат възможността да се докоснат до кураторския проект на Христина Бобокова: OS: EVA, откриването е на 27 февруари от 18:30ч.

Вижте още за арт събитието Т У К