Автор
Мария Николова

"Опасно привличане" - сериалът, който бе забранен в САЩ

Какъв трябва да бъде един сериал, за да не бъде излъчен в САЩ? Провокативен? Скандален? Да показва точно колко гнило и объркано е днешното общество? Да показва истината?

Такъв е новият сериал на HBO GO – “Опасно привличане”, чиято премиера бе отлагана два пъти в САЩ и в крайна сметка се реши да бъде излъчен от HBO само в Европа.
Сериалът е съвременен прочит на едноименната култова класика с Уинона Райдър - черна гимназиална комедия от 1988 г., и в този смисъл е много интересно да се види как се е променила училищната среда, обществото, ценностите и идеалите за 3 десетилетия.

Къде е скандалът?

“Опасно привличане” е един крайно сатиричен разказ за обществото, в което живеем. С брутален черен хумор той поема риска да изследва тъмната страна на социалните мрежи, темата за идентичността, обърканите ценности и до какво всъщност води т.нар. политически коректно говорене. Точно това е и причината сериалът да не види бял свят в САЩ - държава, чието общество вече е много, много дълбоко потънало в лъжливия виртуален свят, който създава изкривени понятия за света и хората.

Героите носят същите имена като тези от класиката, само че този път ролите са сменени. Едновремешните аутсайдери в училище всъщност вече са популярните и силните на деня и те са гей, лесбийка и едно дебело и безпощадно момиче – бандата на Хедър, които не се свенят да унижават и тероризират всички останали свои връстници. Разбира се, освен на живо всичко това се случва и от платформата на социалните мрежи, където битката за лайкове е безмилостно жестока.

Не всичко обаче е изгубено – светлият лъч е героинята Вероника - добър човек и приятел, както тя се описва, но за съжаление в света на сериала това е не просто нелепо, а пълна отживелица.

Вероника всъщност винаги е била добро момиче, докато не се запознава и влюбва в новото момче в града Джей Ди, който има един по-различен поглед към света, да не кажем, еретичен в контекста на сериала. Сюжетът напълно се заплита, когато Джей Ди я подтиква заедно да се опитват да прокарат собствените си идеи за справедливост. И убийството не просто не е изключено от средствата, с които възнамеряват да го постигнат, а е оправдано.

Ще тържествува ли тяхната справедливост ще разбираме всяка сряда, при това с два епизода. Гледайте, най-малкото, за да разберете защо в САЩ той няма да бъде излъчен!