Когато сърцето ти е разбито, се случват две неща: от една страна изпитваш болката от това, че вече не си до човека, когото обичаш; от друга изпитваш страх, че си загубил перфектния за теб човек. Знам, че може да не го признаваш на приятелите или семейството си, но в теб вероятно има частица, която се чуди как да си го върнеш. Друга част от теб се чуди как да продължиш напред.
Нещата се случиха точно така.

Бях в тригодишна връзка със сериозни планове за бъдещето, която приключи внезапно. Причината няма никакво значение. Значение имат последиците. Предполагам, че повечето от вас са изпитвали болката от разбитото сърце. Някой е положил усилията да се настани в него, останал е там достатъчно дълго, след което просто е затръшнал вратата. И сърцето ви е останало пусто. Когато сърцето опустее, всичко тръгва наопаки. Защото сърцето е частицата от вас, която ви води през трудностите в живота. И когато то е разбито, всичко наоколо ви се струва безсмислено, глупаво, опасно. Затваряте се. Имате нужда от дрогата си, за да изпитате моментно удовлетворение. Не щастие. Удовлетворение. Едно съобщение. Едно обаждане. Една среща. Една нощ. Дори не си давате сметка за абстиненцията, в която сте. Знам, че е така, защото аз бях в нея доста дълго време.

Един ден колежка ме посрещна в офиса с думите: „Имам нещо за теб. Убедена съм, че ще ти помогне“. И ми пусна видео, заснето от Матю Хъси – човек, за когото никога преди това не бях чувала, - за разделите, за справянето с емоциите, за преодоляването на болката и продължаването напред. Удари ме като парен локомотив. Право в разбитото сърце. Веднага потърсих информация за Хъси – кой беше този човек и как, по дяволите, бе успял да ми въздейства по този начин (на този етап си бях пуснала видеото поне десетина пъти). Пред очите ми пробягаха статии със заглавия – Истинският Хитч, Любовният гуру на звездите, Доктор по любов. Оказа се, че Матю Хъси е бил любовен коуч на десетки хиляди мъже, след което е решил да сподели придобития опит и с дамите. Водещ на предавания по телевизии и радиа, колумнист в няколко женски списания, на първо място той организира семинари за дами, които търсят любовта и поддържа един от най-големите ютюб канали по темата. Попаднахме и на книгата му: „(С)Хвани го, ако можеш“. Правата за нея веднага бяха купени от издателство „Ентусиаст“, текстът литна към преводачката Ани Младенова, а аз... Аз реших да я изпробвам. Като добър редактор щях да я тествам на себе си. В крайна сметка нямах нищо за губене.

View post on Instagram
 

1. Общувай повече. Тренирай комуникационните си умения, както с мъже, така и с жени. Разшири кръга си от познанства.

Ето ви есенцията на първата стъпка, която предприех, следвайки съветите от „(С)Хвани го, ако можеш“. По принцип аз съм комуникативен човек, така че никога не съм имала проблем с общуването с нови хора. Не отказвах покани от мои познати и приятели за вечери, на които ще присъстват изцяло нови за мен хора. Заговарях се по-задълбочено със собственици на други кучета, докато разхождах моето. Отидох в командировка във Франкфурт сама и общувах с различни колеги от цял свят всеки ден.

2. Запознавай се с много нови мъже. Така ще увеличиш шанса си да срещнеш някой, който ти допада.

Ето тук дойде една от основните ми трудности. Тя е породена от бързия темп, с който се движи времето днес – постоянно препускаме, работим по много, нямаме време дори да спим достатъчно. Как тогава да се запознаем с много нови мъже? Разбира се, Матю описва няколко полезни трика за това в книгата си, но аз ще ви споделя моя мързелив опит. Аз се запознах с няколко нови мъже А) чрез познати и Б) чрез Тиндър. Не искам обаче да подхождате към тези методи, като към сигурен път към сродната ви душа. Повярвайте ми, ще има много разочарования – мъже, които са ви допаднали, но няма как да срещнете пак; мъже, които въобще не са ви допаднали, но искат да се срещнете пак; мъже, които ще съжалите, че въобще сте мачнали в Тиндър. Но освен тях ще се запознаете и с просто приятни представители на противоположния пол, от разговорите с които ще си вземете все някаква поука, макар и малка. Няма да има познанство, което да не ви е полезно по някакъв начин – независимо дали само ще си чатите с човека, или ще се видите.

3. Работи, за да постигнеш живота, който искаш да водиш. Бъди най-добрата версия на себе си.

В дълга връзка човек често претопява личността си в общото цяло, което иска да бъде с партньора си. По трудния начин разбрах, че това е една от най-големите грешки, които можеш да направиш. След раздялата си установих, че в живота ми липсват няколко неща, които обожавам. Едно от тях бяха пътуванията. За мен пътуването е най-смисленият начин да похарчиш парите си и най-приятният да прекараш отпуската си. След това се чувствам заредена за месеци напред, усмихвам се на всичко и всички и се чувствам някак пречистена. И въпреки това през последните 3 години почти не бях мръднала от София. Затова отделих цяла година от живота си на това, което най-много обичам: бях в Прага за музикален фестивал, слушах „Набуко“ на Белоградчишките скали, празнувах рождения си ден в Пиза и Флоренция, получих невероятната възможност да посетя Панаира на книгата във Франкфурт, най-сетне отидох на гости на сестра ми в Амстердам и накрая прекарах Нова година в прекрасния Загреб. И бях наистина щастлива.

4. Бъди проактивна.

Лесно е да се каже, трудно е да се направи. По принцип. Само че в „(С)Хвани го, ако можеш“, Хъси не дава просто съвети, а реални начини, по които можете да изпълните заръките му. Признавам, бях изтрила Тиндър от телефона си. Само че една приятелка реши, че иска да прочете откровено безумен чат, който бях провела с един не особено галантен господин. Инсталирах го отново. Започнах да суайпвам на шега. Получиха се три мача. „Бъди проактивна и им пиши“ – казах си, излизайки от ролята на принцеса, която чака да я открият и целунат. Едно от трите момчета ми отговори веднага. След два дни чатене, той ме покани на среща. Към момента с него сме „зелена“ двойка, която непрекъснато се усмихва.



Това са само 4 от поне десетте съвета на Матю Хъси, които изпробвах. Няма нужда да ви споделям останалите, можете да се сдобиете с книгата и да тръгнете по своя път с Матю – обещавам ви, че ще е смислен, полезен и най-вече – забавен. Аз лично не съжалявам, че го послушах и изпробвах подхода му. Защото каквото и да се случи в любовния ми живот оттук-насетне, знам как да се възстановя и как да се върна към себе си по всяко едно време. А и кой знае, може пък да не ми се наложи.

автор: Илияна Бенова

Казвам се Илияна Бенова, но всички ми казват Бени. На 28 години съм и към момента съм редактор в издателство „Ентусиаст“. Голямата ми любов са книгите, но се вълнувам и от куп други неща: театър, кино, фотография, писане, бизнес, публична реч, дигитален маркетинг. Имам невероятно куче – хъскито Фрея, което по всяка вероятност се класифицира като най-добрия ми приятел. Без бой си признавам, че съм безнадеждна романтичка и обожавам да пътувам.