За 16-ти пореден път в красивия пристанищен град Иския (Италия) от 15 до 21 юли ще се проведе Ischia Global Film&Music Fest, който събира знаменитости от световната филмова и музикална сцена. В почетния борд на фестивала и тази година са българката Дарина Павлова и продуцента Ави Лърнър. Новото му издание ще бъде председателствано от Черил Буун Исаак - шеф на отдела за „Връзки с обществеността“ на Академията за филмови изкуства и науки (AMPAS), известна с годишните награди Оскар, и от италианския филмов продуцент Андреа Леони. В Иския пристига и председателя на TV Academy, която стои зад наградите Еми, Хайма Уашингтон. На официалната церемония по откриването на 15 юли, той ще получи почетна награда, а по време на фестивала ще изнесе майсторски клас. Уашингтон заема престижния пост от 2016 г. и е първият афроамерикански шеф на академията.

Организаторите вече обявиха и някои от наградите, които ще бъдат раздадени по време на Ischia Global Fest. „Филм на годината“ става драмата “Dogman” на режисьора Матео Гароне, а актьорска награда очаква Марчело Фонте за изпълнението си в лентата. В музикалната секция на фестивала, за носители на наградата „Ischia Walton Music Award” ще бъдат обявени американския музикален и тв продуцент, аранжор, диригент, композитор и тромпетист Куинси Джоунс и италианската музикална легенда Ренато Зиро. Двамата се очаква да присъстват на специална церемония в Иския и лично да получат призовете си, а Куинсии Джоунс ще отбележи и 60 години творческа кариера. Наградата „Ischia Truman Capote“, посветена на американския журналист и романист, се присъжда на италианските писатели и сценаристи Донато Каризи и Маурицио Ди Джовани.

Тази година форумът ще бъде открит с прожекция на криминалната драма „Сикарио 2: Soldado“, продължение на филма „Сикарио“. Лентата е дело на режисьора Стефано Солима (сериалите “Gomorra” и “Suburra”) и сценариста Тайлър Шеридан. В главните роли отново са Джош Бролин и Бенисио дел Торо. В „Сикарио 2: Soldado“ войната с наркотиците на границата между САЩ и Мексико ескалира и картелите организират трафик на терористи през границата. Екшънът тръгна и по родните кина в края на юни едновременно с щатската си премиера.

На 20 юли, последния пълнометражен филм на Ники Илиев „Нокаут, или Всичко, което тя написа“, ще има специална прожекция в Cinema Delle Vittorie в Иския. Част от актьорския състав ще уважи с присъствие премиерата на лентата, а край красивите брегове на Наполи се очаква и Гари Дърден, който се снима в лената и стана популярен с участието си в сериала "От местопрестъплението".

Сред премиерите на фестивала са криминалния трилър „Бент“ с участието на Карл Ърбан, Анди Гарсия и София Вергара, който ще бъде представен от режисьора Робърт Мореско, „Човекът, който уби Дон Кихот“ на Тери Гилиъм и музикалната драма „Последният уикенд на Стела“ на режисьорката Поли Драпър, с участието на американския поп-дует, братята Nat and Alex Wolff, станали световноизвестни с участието си в тинейджърския сериал „The Naked Brothers Band“. На кинофорума ще се състои и европейската премиера на американския хорър „Domestics” на майстора в жанра Майк П.Нелсън.

Фестивалът в Иския ще отдаде почит на известния италиански майстор на комедията, режисьора Карло Ванзина, който почина в началото на този месец. През своята 40-годишна творческа кариера той е заснел повече от 17 филма и тв сериали. Организаторите са включили в програмата панорама с най-добрите филми на Ванзина.
Тази година кинофорумът е посветен на Труман Капоти. Поредица от филми, срещи и конференции ще напомнят за известния писател, чийто романи, пиеси и истории са екранизирани. Любопитен е факта, че през 1949г. той е живял пет месеца във Форио, пристанищен италиански град, разположен на западния бряг на остров Иския, в Тиренско море. Капоти е описал красотите на Южна Италия в редица книги и репортажи. По време на Ischia Global Film&Music Fest ще бъдат излъчени филми по сценарий на Капоти, сред които „Убийство чрез смърт“, „Победи дявола“, „Закуска в Тифани“ и двата биографични филма: „Капоти“( Филип Сиймур, Оскар за главна мъжка роля през 2006г.) на режисьора Бенет Милър и „Цената на хладнокръвието“ на режисьора Дъглас Макграт.

На 17 юли в Иския се очаква да пристигнат Андреа Бочели и неговата съпруга Вероника Берти, чиято едноименна фондация ще получи почетна награда заради дългогодишната си благотворителна дейност. Организацията подкрепя проекти срещу бедността и неграмотността сред младите хора, бори се за разрешаване на социалните проблеми в Хаити и в други развиващи се страни.

За Мюзикъл на годината по време на Ischia Global Film&Music Fest ще бъде обявен “Mamma Mia!”, постановка на „Teatro Sistina“ в Рим. Спектакълът с музиката на ABBA, който е игран 110 пъти пред публика и е събрал над 200,000 зрители, е най-гледаното представление за последните 10 години в Италия.



На морския бряг в Капри се очакват да акостират още и холивудските звезди Джесика Частейн, Дуейн Джонсън, Чуетел Еджиофор, Анди Гарсия, София Вергара, Карл Ърбан и много други.