Автор
Ева Лъчезарова

Людмила Филипова в търсене на ''Смисълът'' с новата си книга

Тази седмица ще се състои премиерата на най-новата книга на Людмила Филипова, която носи амбициозното заглавие "Смисълът". В нея авторката си е поставила задачата да отговори на въпроса, който вълнува всички ни - кое е тайнството, което осмисля живота ни. Книгата е интересна симбиоза от различни теми: Бог, съществуват ли извънземни, животът след смъртта и много други. Ние побързахме да се свържем с Людмила Филипова и да я разпитаме по-подробно за най- новия й проект.

- В новата си книга търсите отговор на въпроса, който терзае всички хора от хилядолетия, какъв е смисълът на живота. Какъв е той за Вас?

Ако ви отговоря директно ще отнема удоволствието на читателите да се потопят в историята на книгата и да открият отговора сами. Разглеждам го не само от философската страна, но и от научната. В общи линии съм се опитала научно да подкрепя повечето си твърдения. Мисля че успявам да разглеждам „смисълът” по един нов начин.

- Откъде почерпихте вдъхновение за „Смисълът“ и на кои общочовешки въпроси може да ни отговори героинята на книгата?

Опитва се да отговори на въпроси като: Как се е родила Вселената, каква е нейната еволюция и завършек? Остава ли нещо от нас след смъртта? Какво е тъмна материя и енергия, които съставляват 95% от Космоса? Кои са най-интересните светове и има ли живот на тях? Какво е Природата и накъде ни води? Има ли Господ и какво може би е? Има ли извънземни и ако да, къде са те? Как се е зародил животът и каква е посоката на еволюцията? Защо хората имат най-развитото съзнание на планетата ни? Какъв е смисълът да ни има? Какви ще са човешките технологии и самите хора в следващите векове? Какво е ДНК и какво е влиянието на тази молекула над живота? Мисли ли Вселената и в какво се превръща? Какво се крие зад изумителните квантови частици? Кога мисълта е по-бърза от светлината и защо? Какъв е Смисълът зад всичко това?

А вдъхновение черпя от натрупаното познание по тези въпроси. Една тайна от кухнята е, че преди 5 години д-р Соломон Паси ме попита: „Защо не напишеш книга за смисълът?” и поговорихме малко за научната му страна. Това беше началото.

- Със сигурност за написването на подобна книга е било необходимо широко проучване, можете ли да споделите с нас някои от най-любопитните неща, които научихте?

О, те са стотици. Не случайно подзаглавието е „Енциклопедия на бъдещето”, защото ако човек иска и да научи нещо повече от романа, ще намери в него стотици научни бележки и статии. Те не са задължителни за четене, но с тях хората ще могат да си отговорят на много въпроси, при това не псевдонаучно (с каквото е пълен интернет), а съвсем научно популярно. Даже романът има научен редактор и това е докторът по астрофизика Владимир Божилов, който е и редактор на сп. ВВС Знание и мой преподавател по астрономия и астрофизика в магистратурата ми по Астрофизика и Астрономия към физическият факултет на СУ. Читателите ще могат да се доверят на повечето факти, данни и теории.

- В книгата си хората са имали генетично заложена нужда да вярват в Бог, на какво се дължи това според Вас и ще продължава ли да бъде така и в бъдеще?

Не в тази форма, в която са си го представяли досега. И това е вече изявена тенденция. Защо обаче и как ще се измени идеята за Бог, нека отговорът открият читателите сами.

- Вярвате ли в живота след смъртта и прераждането?

Давам даже научно обосновано твърдение в какво се превръщаме след смъртта! При това на база квантовата механика – най-добре потвърденият емпирично дял от физиката, а и по принцип в науката.

- Често се случва така, че елементи от фантастиката се превръщат в реалност след години, смятате ли, че това би могло да се случи и с Вашата книга и ако да с кои части от нея?

В книгата ми няма фантастика в истинския смисъл на думата. Но има много научни и футуристични прогнози на едни от най-добрите световни учени, а така също и мои. Да, смятам, че голяма част от описаното не само ще е реалност в близко бъдеще, но и то вече се случва за което читателят ще намери доказателства. Има десетки примери, които давам от живота днес край нас. Подобен подход използвам и в романа ми „Стъклени съдби”, на чийто близки прогнози вече сме свидетели.

- Смятате ли, че нашата нация има специално и важно място в миналото и бъдещето на човечеството?

Да! Българският народ и земи са дали десетки неща на света от глобално значение: в науката, образованието, технологиите, писмеността, медицината, културата. Мога да ги изброявам дълго.

- Какво е посланието на книгата, което искате да остане в съзнанието на Вашите читатели?

Всеки читател ще го открие за себе си, при това не едно. А според познанията си и интересите си различните читатели ще видят и научат различни неща от повествованието и ще стигнат до различни пластове и изводи. Историята и посланието се случват в интимното общуване между четящия и книгата.