На днешния ден през 2009 г. от този свят си отиде една приказна руса красавица, която всички помним като невероятна актриса – Британи Мърфи. В нейна памет ще си припомним някои факти от живота й.

Британи е родена в Атланта. Баща й, Анджело, е криминално проявен и често прекарва времето си в затвора вместо при семейството си. В резултат на това той и майката на Британи, Шарън, се развеждат само две години след раждането й.

Оттогава Мърфи живее само с майка си. Още от ранно детство бъдещата звездна дама проявява интерес към актьорската игра. Когато става на 5 г. майка й я записва в училище за танци и театър. Едва три години по-късно Британи вече е твърдо убедена, че иска да бъде следващата холивудска звезда. Денонощно убеждава майка си да й осигури мениджър и да я води на различни прослушвания. Когато е на 12 г., Британи получава първите си роли в телевизионни реклами и епизодични участия в сериали. Заради големия си успех тя и майка й се преместват в Лос Анджелис през 1991 г. с цеел Мърфи да продължи кариерата си.



Големия си пробив в киното актрисата прави с появата си във филма „Баровки“ през 1995 г., където си партнира с Алиша Силвърстоун. Оттогава до смъртта си през 2009 г. Британи достига върха в кариерата си и не спира да се радва на обичта на феновете си по цял свят. Играе във филми като „Луди години“, „Осмата миля“ и „Град на греха“, които затвърждават името й в световното кино. Във втория филм Британи си партнира с рапъра Еминем, с когото имаше връзка. Друга звезда, с която Мърфи изживя кратък романс, е Аштън Кътчър.



Когато вече е призната филмова звезда и е достигнала апогея в кариерата си, Британи Мърфи умира внезапно на 20-и декември 2009 г. По официална информация причината за смъртта на красавицата е инфаркт, но месеци по-късно лекарите съобщават, че всъщност трагедията е настъпила вследствие на остра пневмония и тежка анемия. Тогава Британи е само на 32 г. Съпругът й, филмовият сценарист, Саймън Монджак, умира само пет месеца след нея.

През годините се появиха и много твърдения, че е възможно Британи да е злоупотребила с наркотици, а преди четири години баща й разкри зловещите си съмнения, че е била отровена.