Поредна гордост за България. Поклон пред таланта, креативността и различността на нейните творци!

За най-голямата награда в областта на киното тази година се бори българин Теодор Ушев - аниматор, графичен дизайнер и плакатист, който живее в Монреал, Канада. Сънародникът ни е номиниран за „Оскар“ в категорията "Късометражни анимационни филми" за филма си "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов. Лентата разказва невероятната история на момичето Вайша, което не може да живее в настоящето, защото с едното си око вижда в миналото, а с другото в бъдещето.


Теодор Ушев

Гордеем се не просто защото Теодор Ушев е българин, а защото това, което е създал, заслужава внимание и световно признание. Въпреки че все още не сме гледали филма, той е многообещаващ – отличава се с уникално и иновативно съдържание и прекрасни илюстрации. Все още не знаем какво точно е посланието на филма, но историята вече събужда размисли за обърканото ни време и бягството от него в миналото или в бъдещето.

Така че, както написа Марта Вачкова преди ден във Facebook: “Има надежда. В една седмица Гришо печели и печели, и печели .... Анжела със световна премиера на световната кино сцена... И! Номинация за Teo Ушев за „Оскар“! По Георги Господинов! Честито!”. (Григор Димитров тази сутрин се класира на полуфинал на Australia Open).

Да, има надежда. Tя, както винаги е показвала историята, се носи най-вече от хората на изкуството и спорта. Стискаме ви палци!

Късмет на „Сляпата Вайша“!