Автор
Woman.bg

Къща паметник на културата става арт пространство!

Къща със статут на паметник на културата, намираща се на ул. Раковски 167 срещу къщата музей на П.К. Яворов, ще се превърне в арт център с акцент и подкрепа на млади автори.

Идеята е на Стефан Огнянов и Марин Маринов, двама от наследниците на къщата. „От много време ни се иска тук да стане пространство за култура и изкуство. Обсъждали сме го с доста хора, но все нещо не достигаше и оставахме на ниво идея. Но моментът дойде и след по-малко от месец ще имаме и първата изложба“, споделя праправнукът на Христо Попов, който е построил къщата. Попов е бивш кмет на София между 1899 и 1901г., и министър в третото правителство на Васил Радославов.

„Когато е строена къщата, тук е бил краят на София и зад нея е имало блато. На нашата част от фамилията се пада втория етаж, който ще превърнем в арт пространство. Постепенно ще направим библиотека и място, на което хората да се срещат, говорят, четат и да обсъждат изкуство“, разказва Стефан Огнянов, който освен инициатор на промяната на къщата е и част от екипа на Free Sofia Tour.



Информация за Христо Г. Попов:

Оригиналният собственик на къщата е капитан (о.з. подполковник) Христо Георгиев Попов. Роден е през 1858 г. в град Шумен. Завършва с първия випуск на военното училище след Освобождението (1879 г.), след което и военната академия в Санкт Петербург. По време на сръбско-българската война от 1885 г. командва 1-ви пехотен софийски полк и участва в боевете при Сливница, Гургулят, Бански дол и Пирот. Награден е с орден „За храброст“ III степен.

След като се уволнява от армията (1889 г.), заминава за Швейцария, където завършва право. След завръщането си в България навлиза в политиката. Между 1899 и 1901 г. е кмет на София, а по-късно е министър в третото правителство на Васил Радославов.

Почива през 1951 г., вече по времето на социализма.