Хапвате ли повече, отколкото трябва? И тревожите ли се постоянно за теглото си? Вероятно не една и две жени изпитват чувство на тревожност, когато стане дума за храна.
Книгата ,,Войната с храната‘‘, от английската психотерапевтка проф. Джулия Бъкройд, може да ви помогне. Ще осъзнаете чувствата си по отношение на начина си на хранене, ще разберете кога посягате емоционално към нея и ще откриете причините, които седят зад това поведение, така че да намерите други начини да се справяте в ежедневието си, без да посягате към нея.

Оказва се, че още от ранна детска възраст храната играе ключова роля в живота ни. Ранните преживявания, свързани с храненето ни като бебета са важни, защото те оставят следи в паметта ни за блажени състояния, които можем да се опитваме по-късно да изживяваме отново. Проф. Бъкройд съветва да си спомним за себе си, когато сме били на възраст, на която помним къде сме живели и по-конкретно стаята, в която семейството ни се е хранело.

Според авторката на книгата храната в дадено семейство е ключов елемент за това как я приемаме. Има и така нареченото ,,разстроено хранене‘‘ – то е отговор на някаква тревога. Ако една жена наддаде или свали някой килограм, на разположение е много популярното и обикновено обяснение: ,,О, това е от стрес!‘‘. По-точно обаче е да се каже: ,,Опитва се да не е стресирана‘‘. Мнозина имат напрегнато ежедневие, опитвайки се да отговорят на всякакви изисквания. Често решение на целия този натиск е да се опитат да забравят за грижите си, като се хранят или гладуват, вместо да помислят, какво всъщност ги тревожи.

Чрез лични истории на свои пациенти проф. Бъкройд разказва за различни ситуации – как нещастието да не получиш това, което искаш или сексуално насилие може да доведе до хранително разстройство, но също така човек може да контролира, какво слага в устата си.

Намирането на професионална помощ започва с това – кои сме ние. Следва диагностициране на хранителните разстройства и лечението им.

Авторката на книгата - проф. Джулия Бъкройд, е английски психотерапевт и работи в областта на проблемното хранене и хранителните разстройства над 30 години.