Автор
Кристина Кирова

Италианска кинозвезда издава тайната на успеха

През изминалите дни киноманите имаха възможността да се насладят на щедра порция от италианското кино, благодарение на събитието „Италия днес“. Кинопанорамата бе представена в пет български града, като откриването се състоя в София. Специален гост на събитието беше забележителната актриса и режисьор Карен ди Порто, която представи филма си „Мария и Рим“. Лентата разказва за млада актриса, която се опитва да намери мястото си в шоубизнеса, но в същото време работи в сферата на туризма в родния си град. Екипът на Woman.bg с нетърпение се срещна с Карен, буквално часове, след като пристигна в София и си поговори с нея за тайната на успеха в киното.

Кацнахте в България буквално преди два часа и това е първият път, в който сте тук. Успяхте ли да добиете впечатления и какви са те?

- Да. Определено първото ми впечатление беше много хубаво, още когато пристигах със самолета, минахме през целия град, гледката беше много красива. Освен това, много ме впечатляват чуждите езици и ми хареса, че всички надписи са на кирилица. Също така в София има много интересни сгради. Като прелитахме със самолета, видях, че в покрайнините на града има много предприятия, а стигайки в центъра, наслада за окото ми бяха историческите стари сгради. Много ми хареса контрастът между двете, имате си всичко.

Какво ви вдъхнови да създадете филма „Мария и Рим“? Може би пътят ви като актриса?

- Идеята за филма дойде спонтанно. Преди години аз работех същото, което и главната героиня в продукцията. Занимавах се с това да настанявам туристи, отседнали в Рим, и с времето видях как световната икономическа криза промени ценностите в града и в професиите. Наблюдавах една истинска метаморфоза на Рим и как всичко се измени с цел туризъм. Който както може в момента работи в сферата на туризма, защото явно това е последното звено, което все още работи най-добре. Исках да разкажа за тези неща през призмата на повече герои във филма. В крайна сметка реших, че би ми било най-лесно, ако разказвам от мое име. По този начин представям гледната точка на хората, поели по пътя, по който аз вървя – на шоубизнеса. Приятелите на главната героиня са представители и на различните прослойки в обществото в Рим.

Кой е най-важният урок, който ви даде киноиндустрията?

Урокът е следният: не е вярно, че човек може да постигне всичко и че всичко е възможно. Трябва да ти се случи чудо, за да постигнеш нещо, което не е свързано с обичайните механизми за достигане на успех.

А какво бихте посъветвали младите момичета, които тепърва тръгват по пътя на шоубизнеса?

- Моят съвет към абсолютно всички артисти, били те млади, или стари, е да имат дисциплина. Тя е нужна на всекиго, няма как да преуспееш без нея. Другият ми съвет е да изградят ясна представа за собствените си възможности. Да, има и агенти за това, но те невинаги знаят какво точно трябва да се прави и кой за каква роля е подходящ. Например София Лорен със сигурност е знаела какви са й възможностите и каква й е цената. Много е важно човек да го осъзнае. Аз съм завършила право и нямах представа как мога да успея, но с много труд и дисциплина мечтата ми започна да става реалност.

Как един артист успява да намери бюджет и подкрепа за осъществяването на продукциите си?

- Със сигурност аз не съм точният човек, който може да говори за това, защото просто не съм добра в намирането на средства. Ако бях, щях да намеря много повече пари за филма ми. Артистите правят една основна грешка и тя е, че заради артистичния си характер и нуждата от усамотение, те се затварят. Изкуството има нужда от меценати и това от край време е така. Артистът трябва да се научи да общува и да знае точно какъв продукт предлага. Само така ще намери този, който ще го подкрепи.

Много актьори станаха и режисьори, например Джордж Клуни и Анджелина Джоли. Как си обяснявате този преход и желанието на актьора да мине от другата страна на камерата?

- Не всички имат това желание и не всеки, който го прави, е добър в това. Ако ти си добър актьор, значи си запознат с начина, по който се създават ролите, защото си го изучавал. Аз съм режисьор, защото разбрах, че това е нещото, което искам да правя, още в първия снимачен ден на дебютния ми късометражен филм.

“Мария и Рим“ е категоризиран като „драматична комедия“. Така ли бихте определили и живота на един артист?

Да, определено животът е такъв, но има много фактори, които могат да допринесат за това той да бъде по-драматичен или по-скоро комедиен. Това най-вече зависи от финансите, с които разполага актьорът. Обикновено успелите артисти са тръгнали или от бедността и отчаянието, или от много заможни семейства. Средното положение е пагубно, защото ти можеш да правиш всичко и просто да харчиш парите си за ненужни неща, вместо да запретнеш ръкави, за да постигнеш мечтата си. Много е важно и психическото здраве на актьора и да не се отчуждава напълно от света. Трябва да направи така, че странностите му да работят за, а не против него.

На кои жени в киното се възхищавате и защо?

На Катрин Хепбърн и Даян Кийтън – това са прекрасни актриси и в играта им проличава интелигентност. Всяка тяхна роля е изиграна с вдъхновение и много разум. Друга моя любима актриса е Кейт Бланшет – тя е фантастичен учебник и всяка актриса може да се учи от нея.

Четете още: Тейлър Суифт - певицата, която винаги посвещава песен на бившия си