Автор
Цвета Герчева

Глътка свеж въздух: Стефан Марков с уникална джаз изложба в София

Енергичен, винаги в центъра на събитията и с непримиримо професионално око - фотографът Стефан Марков показа част от най-добрите си фотоси в рамките на изложбата, озаглавена "Джаз" в столичната галерия "Арте". И понеже е Европейският месец на фотографията, Стефан показва част от любимите си джаз изпълнитeли, които е запечатал по време на стотиците концерти, които е снимал. Той посвети изложбата на съпругата си, като й благодари за дългите години съвместен живот, а тя му отвърна от публиката с въздушна целувка.

Това е втората самостоятелна изложба на фоторепортера на агенция „Булфото“. Първата му експозиция, отново вдъхновена от любимия му музикален жанр - “Джаз в Банско“, бе представена през 2015 година в града в полите на Пирин.

Експозицията в бутиковата столична галерия "Арте", която винаги приютява впечатляващи произведения на изкуството, продължава до 24 юни, така че задължително отделете време да я видите.

В около 30 фотоса, с формати от 30/40 до 50/70, са представени едни от най-изявените чуждестранни музиканти, гостували в България през последните години – Бени Голсън, Чайна Моузес, Джос Стоун, Били Кобъм, Кенди Дълфър, както и българските им колеги Милчо Левиев, Живко Петров, Камелия Тодорова, Васил Петров, Христо Йоцов, Хилда Казасян, Стоян Янкулов-Стунджи и други.


Фотоизложбата “Джаз“ е осъществена с финансовата подкрепа на агенция „Булфото“, любезното съдействие на галеристките Гергана Борисова и Антоанета Джонева от галерия „Арте” и „Домейн Бойар” и “Jameson Irish Wiskey”.



Стефан Марков е отдаден на фотографията повече от половин век. С фото журналистика се занимава от 1995 година във вестник и списание „За жената”, а последните 10 години е фоторепортер в агенция „Булфото“. От миналата година е член на Асоциацията на професионалните фотографи.

Интересът му към джаза датира още от годините на Милчо-Левиевия „Джаз фокус 65“ и традиционните, но вече несъществуващи Софийски джаз прегледи. Оттогава са и първите любителски снимки на джаз музиканти, сред които са и фотосите от първите изяви на Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Марио Станчев, „Акустична версия“, показани за първи път във фотоизложбата на „Булфото“ на фестивала „A to Jazz” през 2011 година в Докторската градина.


Тази изложба е третата самостоятелна на фотографа след изложбите „Архитектурни върхове” в град Оряхово през 2014 г., посветена на архитект Станчо Белковски и
„Джаз в Банско” през 2015 година. Има участия в общите изложби на „БГ Пресфото”, Клуба на фоторепортера, Асоциацията на професионалните фотографи, изложбите на агенция „Булфото” - „Джаз в галерията“ в Музейна галерия за модерно изкуство, на фестивала „A to Jazz” и изложба от пленер в Ивайловград.