Автор
Woman.bg

Фотографът Христина Бицова: Най- хубавата снимка е тази, която още не съм направила

Христина Бикова е фотограф, художник и дама със стил, която винаги държи да гледа света откъм по-хубавата му страна. Творчеството й го доказва, а последната изложба, в която се включи, бе озаглавена "Спортът е за всички" и се състоя на Моста на влюбените пред НДК.
Тя бе организирана от Българския олимпийски комитет и Българската спортна федерация за деца и младежи в риск, а като автори в изложбата освен Христина се включи и Йордан Петков. Идеята за тази изложба се зародила преди повече от две години, като целта на експозицията бе да се покажат емоциите, които спортът поражда, както и неговата притегателна и обединителна сила. Срещаме се с Христина за да си поговорим за фотографията и перфектната снимка...

- Христина, как дойде идеята за тази изложба?
- Идеята беше взета след като снимах регионални спортни състезания на деца в риск. Емоцията сред тези деца е нещото, което няма как да не уловиш. След разговор с генералния секретар на БОК Белчо Горанов и Анатоли Илиев, председател на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск, решихме да осъществим тази идея.
- Какво е да погледнеш спорта очите на дете?
- Да погледнеш през очите на дете е най- прекрасното усещане. Успях да се докосна до тези емоции, благодарение на работата ми в Български Олимпийски Комитет и присъствайки на безброй спортни събития с дечица. Колкото по-малко е детето, толкова по-чиста и възвишена е душата му, а това я прави и по-отворена към всичко, което я заобикаля. Наблюдавайки ги как проявяват характер в играта, демонстрирайки качества на лидер, страст и любов към спорта... това е част от емоцията, която успях да усетя, да почувствам и да изживея, гледайки през очите на децата.


- Какво ти дава фотографията?
- Фотографията ми дава възможност да изразя себе си, да позволя на хората да погледнат през моите очи. За мен тя е съвършена, магична и позволява да събереш хиляди емоции в една снимка... дава ми свобода, радост и вдъхновение.


- Какви са бъдещите ти проекти?
- Готвя още една самостоятелна изложба. Идеята ми е този път да бъде изцяло в цветове. Не съм мислила за точното и наименование, но ще бъде изцяло посветена на морска тематика. Също така мисля тази изложба да бъде организирана в Испания или Русия. До броени дни това ще стане ясно.


- Как изглежда снимката, моята винаги си искала да направиш, но още не си успяла?
- Както Висоцки споменава в един от стиховете си:
"Лучше гор могут быть только горы,
На которых ещё не бывал. "...
За мен най- хубавата снимка е тази, която още не съм направила.
- Разкажи за онзи момент, в който апарата щраква и ти вече знаеш, че имаш перфектната снимка?
- Както хората се променят, така и нашите усещания за съвършенство също еволюират във времето. Ако днес си мислим, че сме направили перфектния кадър, след време откриваме недостатъци в него... именно в това е същността на развитието ни.