Автор
Марина Стоименова

Филмите, които очакваме през първата половина на 2018-а

Холивудски екшъни, фантастики, романтични комедии и шпионски истории ще се борят за вниманието на масовата публиката в кината през първата половина на 2018-а. Датите на премиерите до юли са вече са горе-долу ясни, за разлика от тези през втората половина на 2018, когато със сигурност можем да очакваме редица изненади.

А за да сме „в час“ с тенденциите в киното, е добре да имаме поглед и върху нещо различно от голямото количество блокбъстъри, с които ще са пълни афишите през следващите месеци. Затова в предстоящия подбор прескачаме екранизациите на комиксите на Марвел, поредната доза „Отмъстители“, „Тор“ и фантастични филми като дългоочаквания Pacific Rim (Огненият пръстен: Революция). Молим за извинение феновете на фантастичните герои, защото ето кое друго привлече любопитството ни:

„Малък голям живот“ (Downsizing)

Какъв би бил животът ви, ако сте високи само 13 сантиметра? Със сигурност – интересен. Тази фантастична комедия с Мат Деймън в главната роля обещава интересно пътешествие сред хора, решили да се подложат на експеримент, за да заживеят в „малки“ градове с „малки“ предмети... и още по-“малки“ проблеми. Но се оказва, че съвсем не е лесно да попишеш бракоразводния си договор, когато си висок общо-взето колкото химикалката...

По кината в България от 12 януари

„Най-мрачният час“ (Darkest Hour)


Втората световна война е изпитание за целия свят, но за постоянно бомбардирана Великобритания тя се превръща в истинска отечествена битка. Отговорността лежи основно на плещите на новоизбрания британски министър-прецедател Уинстън Чърчил (Гари Олдман), който, както знаем от историята, се справя отлично със защитата на Острова и в крайна сметка страната му излиза победител от войната.

По кината в България от 2 февруари

„Петдесет нюанса освободени“ (50 shades freed)

Всеки, който е гледал двете първи части на еротично-романтичната сага за бедната Анастейша Стийл, която е влюбена в милионера Крисчън Грей и която в последствие става негова съпруга – знае: не е лесно да богат. Третата част ще ви убеди, че това даже е много трудно, защото врагове и завистници дебнат отвсякъде. Но пък Анастейша вече е научила урока си: когато е лоша, нещата се подреждат по-добре за нея.

По кината в България от 9 февруари

Разрешение (Permission)


Това е романтична комедия за двойка, която се опитва да „отвори“ връзката си. Или поне жената се опитва да накара своя партньор да спи с други жени. Доколко това е възможно, естествено и нормално? „Разрешение“ обещава да бъде нетрадиционен филм за отношенията, за началото и за края им.

Световна премиера на 15 февруари

Annihilation

Фантастичната адаптация по едноименния бестселър на Джеф Вандер Меер е вероятно един от най-дългоочакваните филми за първите месеци на 2018. Филмът на Алекс Гарланд („Плажът“, „28 дни по-късно“ и „Бог от Машината“) разказва за жена-биолог (Натали Портман), която иска да разбере какво се е случило с нейния съпруг (Оскар Айзък) по време на природно бедствие.

По кината в САЩ и по Netflix от 23 февруари

„Лично правосъдие“ (Death Wish)

Др. Пол Кирси (Брус Уилис) е хирург, който работи в спешното отделение на болница. Докато е на работа, неговата съпруга (Елизабет Шу) и дъщеря им (Камила Мороне) са нападнати в собствения си дом, като съпругата е убита. Пол ще търси отмъщение на всяка цена в този екшън-трилър, толкова типичен за актьор като Уилис.

По кината в България от 2 март

„Червено врабче“ (Red Sparrow)

Всяко появяване на Дженифър Лорънс на екран трябва да се следи със затаен дъх, защото освен, че оглавява челния списък на най-талантливите актриси в Холивуд, Лорънс е известна и с класния подбор на ролите си. „Червено врабче“ (което е все още неофициален превод на заглавието) ще бъде първата сериозна шпионска роля за актрисата, а очакванията са големи: скрита идентичност, смяна на костюми, екшън в Русия и... забранена любов. Режисьор е Франсис Лорънс, който познаваме от „Игрите на глада“.

Световна премиера на 2 март

„Гринго“ (Gringo)

Черна екшън-комедия с Чарлийз Терон в главната роля. Бизнесменът Харолд Сойника (Дейвид Ойелово) е отвлечен някъде в Мексико и трябва да бъде спасен. Как ще стане? Предстои да разберем през март.

Световна премиера на 9 март

“Tomb Raider: Първа Мисия“

Всички познават свръхуспешната героиня Лара Крофт, като я свързват предимно с ролята на Анджелина Джоли от 2001 и 2003 година. В новия Tomb Raider обаче тя е изиграна от Алисия Викандер – силната и независима дъщеря на загинал авантюрист. В търсене на истината за баща си, Лара се озовава на остров, пълен с капани. Трейлърът загатва за история, наподобяваща женския вариант на Индиана Джоунс, а ние оставаме в очакване.

По кината в България от 16 март

„Зад борда“ (Overboard)

Нова версия на комедия от 1987 година, „Зад борда“ обещава да бъде симпатично и развлекателно кино-приключение, в което богат собственик на яхта става мишена на отмъщение от страна на ядосаната си служителка. Със сигурност това няма да е филм, който да ни кара много да мислим и чувстваме, но пък ще ни даде повод да се повеселим. Или поне се надяваме.

Премиера за България на 20 април

„Нито звук“ (A Quiet Place)

Ето един обещаващ трилър за всички онези, които се гордеят с железните си нерви. Свръхестественото е тук и тормози едно семейство. То пък от своя страна се състои от немалки чешити: живеят в абсолютно шумово-изолирана среда, за да не ги спипат. Да не ги „спипа“ кой? Ами явно трябва да гледаме, защото от трейлъра определено не става ясно.

Премиера за България на 4 май

„Бандата на Оушън“ (Ocean's 8)

Ако ви е писнало от претопляне на една и съща манджа, то трябва да знаете, че този път това „ястие“ ще бъде величествено: изцяло женски вариант на „Бандата на Оушън“. Ocean's 8 ще връхлети кината в началото на лятото, както на екрана ще изгрее цяло съзвездие „мошенички“, изиграни от Сандра Бълок, Кейт Бланшет, Ан Хатауей, Хелена Бонъм Картър. В ролите ще можем да видим още Риана, както и Мария Шарапова, Кендал и Кайли Дженър, Кейти Холмс... Сред красавиците определено липсва един Брад Пит, но в случая самият той е зад кадър: като продуцент.

Световна премиера на 8 юни

Mamma Mia! Here We Go Again


На летния хоризонт се задава втора част на филма с музика на ABBA с участието на звезден рояк, начело с Мерил Стрийп и с Аманда Зайнфелд, Лили Джеймс, Колин Фърт, Пиърс Броснан, Шер, Анди Гарсия в ролите. Втората част пристига повече от 10 години след премиерата на първата и отново е предназначена за всички, които обичат мюзикъли с елементи на драма и синтетични подсладители.

Премиера на 20 юли

„Мисията: невъзможна 6“ (M:I 6 - Mission Impossible)

:

Колко още филми от поредицата с Том Круз можем да понесем? Ако са качествени, както повечето досега, вероятно и този, шестият, няма да ни се опре. Но все още не е ясно за какво ще се разказва този път в „Мисията“, нямаме и трейлър... Но поне премиерната дата засега е уточнена и тя е чак в средата на годината.

Световна премиера на 27 юли