Появява се едно баскервилско куче, като знак на четирима, като пет портокалови семки, като човек с обърната устна... Разбира се, това са референции към различни произведения на Артър Конан Дойл. И всички те са свързани с легендарния фикционален детектив Шерлок Холмс. А на днешната дата през 1887 г. Дойл за първи път публикува текст с главен герой титаничния Холмс.

Всички знаем за класическата фраза "Елемантарно, драги ми Уотсън!", отправена към неговия спътник, помощник и, ако позолите, sidekick д-р Уотсън. Интересен е фактът, че Холмс никога не е произнасял тази фраза в текст на Дойл - всики последвали интерпретации са изцяло базирани на взаимоотношенията им. Има и много други интересни факти около най-великия несъществуващ детектив, които са крайно любопитни за нас, а надяваме се - и за вас.

"Когато елиминирате невъзможното..."

Многократно е обяснявано, че детективските методи на Холмс са базирано на дедукцията. Тук случаят обаче е друг - чрез елиминиране на абсолютно невъзможните опции се достига до реално посибилните.

"За Шерлок Холмс тя винаги ще е Жената."

Думите са на д-р Уотсън, а всъщност, разбира се, на Дойл и се отнасят до странната и мистична фигура на дамата Айръйн Адлър в живота на детектива - негова любов, измамница и противоречива дама, която се появява в няколко истории за Холмс.

"Ще го намерите на Baker Street 221 B."

Питат полицейски инспектор (герой на Дойл) възможно ли е изобщо разрешение на конкретен заплетен случай, а той без колебание насочва потърпевшите към адреса на Холмс и Уотсън. Интересно е да се отбележи, че в един от съвременните сериали за прочутия детектив "Шерлок" (в главната роля е Бенедикт Къмбърбач) сценаристите твърдят, че са базирали героя си върху този на главния герой от "Д-р Хаус" (в ролята е Хю Лори). Интересното обаче е, че сценаристите на сериала за ексцентрично-гениалния доктор признават, че те пък изградили своя главен герой върху образа на оригиналния Холмс от текстовете на Дойл. А самият д-р Хаус живее на незнайна улица, но номерът е "221 B".

"Човек, чиято смърт носи радост на другите, със сигурност приживе е бил чудовище."

Този тип рационализиране е типично за великия детектив. Той самият е описван като странен, асоциален тип, който успокоява страстите си с помощта на лула, цигулка и морфин, а също и владее жиу-жицу.

"Няма нищо по-заблуждаващо на света от очевидния факт."

Казва го самият Холмс в обяснение на своя теза, което в случая е в пряк дисонанс с класическата теория за Бръснача на Окам - когато се "отрежат" напълно невъзможните версии, остават само единствената възможна.

"Най-лесният начин да повярваш в преселението на душите, е като започнеш да изучаваш фамилните портрети."

Цитатът е от другаде, но издава отношението на Холмс към метафизичното и необяснимото, което може би най-ясно личи в "Баскервилското куче" - детективът е едва ли не единственият, който не приема мистичната теория за чудовище от Ада, което атакува жертвите си.

Четете още: Великият Фицджералд: "Толкова е лесно да бъдеш обичан, толкова трудно е да обичаш"