Автор
Woman.bg

Ексклузивна среща с номинираната за "Оскар" актриса Саманта Мортън

Пътуващият филмов влог Cinema Confidential получи наградата Award of Recognition в престижния фестивал за късометражни продукции – Best Shorts Competition. Продукции, победители от състезанието са продължавали пътя си към други филмови отличия като награди “Еми” и “Оскар”. Поредицата на журналистката Станислава Айви стана и полуфиналист в категория документална поредица в европейския фестивал за сериали – TV Series Festival, който се проведе в Берлин в началото на месеца и включваше големи имена от световния шоубизнес като сценариста и носител на две награди “Оскар” Пол Хагис.

Тази седмица Cinema Confidential продължава приключенията си от снимачната площадка на сериала “Блудници” ни среща с британската актриса, номинирана за “Оскар” – Саманта Мортън. Познаваме я като Хати във филма на Уди Алън “Sweet and Lowdown”, редом до Шон Пен, “Minority Report” на Стивън Спилбърг с Том Круз, както и като злодея от “Фантастични зверове и къде да ги намерим” по романите на Джей Кей Роулинг. А житейската й история е достойна за сценарий на филм, какъвто тя прави като режисьорския си дебют преди няколко години. Само на три години е, когато родителите й се развеждат и намират други половинки. Тя остава да живее с баща си, който обаче е алкохолик, а майка й е в тежка връзка с много насилие с втория си съпруг. Малкото момиченце е само на осем, когато съдът официално се произнася, че нито един от родителите не е в състояние да се грижи за нея или шесте й братя и сестри. Следващите девет години прекарва в институции и домове за деца, но междувременно става част от детска актьорска трупа, когато е на 13 години и това води до малки телевизионни роли. На 16 години актрисата се мести в Лондон и се опитва да намери място в по-престижните актьорски училища, но без успех. Все пак се записва да учи и прави дебюта си на сцена, след което успява да попадне в няколко други сериала. По-късно разказва, че е била жертва на сексуален тормоз и как се е борила с преодоляването на собствената си агресия.

Саманта е на 20, когато получава главната роля на млада жена, която трябва да преживее смъртта на майка си в независимата драма “Under the Skin”. Филмът привлича вниманието на режисьора Уди Алън и той я кани за главната роля в “Sweet and Lowdown”. Нямата й героиня Хати е обект на желание на героя на Шон Пен и без да има една реплика, актрисата получава номинации за “Златен Глобус” и “Оскар”. “Странното беше, че когато отидох да се запозная с Уди Алън аз не знаех кой е той, не бях гледала неговите филми и отидох да се срещна просто с един режисьор”, разказва Саманта. “Не защото не съм се интересувала от филми, а просто израснах на място, където нямаше как да ги гледаш. И този филм промени живота ми! Ролята на Хати ми даде много възможности и не мога да коментирам нищо друго по отношение на него, тъй като трябва да си много внимателен с думите.”

Следва и вниманието на света. Актрисата е участвала редом до някои от най-талантливите актьори, сред които Джони Деп, Тим Робинс, Филип Сеймур Хофман, Колин Фарел, Джесика Частейн, Мишел Уилямс. През 2005 година тя е оригиналният избор на режисьора Тери Гилиъм за женската роля във филма “Братя Грим” с Хийт Леджър и Мат Деймън, но продуцентът Харви Уайнстийн твърдо отказва с репликата “кой би искал да спи с това?”, визирайки фактът, че Саманта е качила килограми.

Тя застава пред микрофона на Cinema Confidential на снимачната площадка на втори сезон на един от последните си проекти - сериала “Блудници”. Саманта Мортън е дошла специално за интервюто от дома си, който е на два часа път. Тя е в ролята на един от основните персонажи - Маргарет Уелс, която държи публичен дом в Лондон по времето на най-мръсния му и нехигиеничен период. Трудно място за една жена, особено ако сама трябва да се грижи за себе си. “Ако погледнеш назад към нашата история през 18-ти век, ще видиш, че всъщност Маргарет Уелс се грижи за момичетата си много добре. Защитава ги, храни ги, осигурява им медицинска помощ. И се опитва да даде дъщеря си на възможно най-високопоставения мъж. Не се отнася с нея, както с другите момичета, а чрез връзките си иска да й осигури по-добър живот. Това се случва и днес! Толкова много родители изпращат децата си в правилното училище, за да срещнат правилните хора. Да се катериш по стълбичката в обществото винаги е съществувало като стимул и все още е.”

“Блудници” е продукция на ITV, която се разпространява от каналите Hulu – в САЩ - и Epic Drama – най-новият член на семейство на Viasat History и TV1000 - у нас и в цяла централна и източна Европа.

Можете да гледате епизод 1 на „Блудници“ свободно по всяко време онлайн на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/

Следете Cinema Confidential на:

www.cinema-confidential.com

https://www.youtube.com/stanislavaivycinemaconfidential

https://www.facebook.com/cinemaconfidential/

https://www.instagram.com/cinemaconfidential/