Автор
Антония Михайлова

Един разтърсващ проект в помощ на хората с белези (снимки)

Белезите върху човешкото тяло никога не са се славели с добро име. В исторически план белязаните хора, както тогава ги наричали, били възприемани като пратеници на злото, грозни, отблъскващи и противни личности, носещи нещастие и мъка. В популярната култура пък белезите винаги са се свързвали с лошите момчета. Затова и на подсъзнателно ниво такива хора се възприемат като нещо неприятно, ужасно и опасно.

В днешно време техните притежатели в повечето случаи се срамуват от тях и полагат неимоверни грижи, за да ги скрият. За повечето от тях това изисква огромни усилия, а за други – се оказва обречено на провал начинание. Затова не е и изненадващо и това защо толкова много хора се чувстват неудобно от несъвършенствата по тялото си, „дамгосани“ с тях до края на живота си.

View post on Instagram
 

Трогната от тегобата им, британската фотографка Софи Мейен от Лондон създава проекта „Зад белезите“ с идеята да насочи вниманието на обществото към проблемите на тези хора, да разбие стереотипите и наложените с векове у него възприятия, да го накара да се замисли, да почувства болката на тези хора, да погледне през техните очи, да докосне душата му.

Четете още: Дете с рядко заболяване срещна своето куче близнак