Автор
Цвета Герчева

Айсел от Азербайджан за любовта и музиката часове преди старта на Евровизия

Роклите са готови, репетициите на сцена текат, стайлингът е направен... Съвсем скоро Айсел - чаровната представителка на Азербайджан на конкурса Евровизия ще застане очи в очи с публиката. Тя чака този момент със затаен дъх и с усмивка признава: "Надявам се хората да харесат моята песен и да гласуват за нея, просто защото е истинска и ще я изпея с любов.".

От екипа на Айсел пък се вълнуват даже повече от нея самата. Тя ще се качи на сцената в Лисабон за откриването на конкурса на 8 май и е твърдо решена да покаже на света колко талантливи хора има в Азербайджан.

Запознавам се с нея преди седмица, когато беше в страната ни, за да представи пред БГ публика песента си X My Heart, а тя се съгласява да даде ексклузивно интервю за woman.bg. Докато си говорим, опитва българската кухня и споделя, че страшно й харесва.

Айсел харесва София и казва, че с удоволствие би се върнала отново в столицата ни. Ако пък я питате какво знае за страната ни, веднага се усмихва и казва, че е гледала снимки на розите от долината в Карлово и е слушала много за розовите градини на Българяи. Мечтае един ден да ги види на живо.

За себе си казва че е класически пианист, но голямата й любов е джазът и затова се занимава с тази музика. Освен че свири божествено на пиано, Айсел обича сама да пише и композира музиката си, а парчетата й стават хитове много бързо. Има и няколко джаз стандарта, в които е истински влюбена, затова и ги изпълнява често. Един от тях е I've got the world on a string. И понеже Айсел наистина обича тази музика, тя е една от малкото азербайджанки, които са се качвали на сцената на най-престижните джаз форуми в света, като легендарния фестивал в Монтрьо. "Това беше преди 6 години, помня много добре страхотната атмосфера в Монтрьо. Бях с една уникална банда и направихме жесток концерт. Трябва да се върнем да свирим отново там. Влюбих се в атмосферата на този джаз фестивал. Срещнах страшно интересни хора", споделя Айсел. Тя е чувала и за нашия банско джаз фест и даже с усмивка казва, че с голямо удоволствие би пяла на сцената в полите на Пирин.



Обича да бъде на сцената с бенд, а за парчето, с което ще се състезава за първото място в Евровизия, работи с голям екип музиканти.
"Имам ужасно талантлив композитор. Той е грък и направи мелодия, която много, много харесвам. Авторът на текста на песента е от Швеция. Аранжиментът е на един много талантлив британец. Събрали сме талантите на международен екип музиканти и се получи нещо страхотно.

Айсел разказва, че това е много лична песен за нея. "Парчето има много позитивно послание и за мен е наистина вълнуващо всеки път, когато го пея. Аз самата съм много позитивно настроена към света, харесвам йогата и медитацията". Не мога да не я попитам как се справя със стреса, преди да се качи на сцената. Само след няколко дни Айсел открива конкурса Евровизия. Тя ще излезе на сцената в Лисабон на 8 май, но казва, че колкото и да се притеснява преди голямото състезание, щом стъпи на подиума всичко изведнъж изчезва.



"Това е огромно събитие, беше трудно да организираме всичко, но аз се наслаждавах на процеса, на пътуването, на работата. Нямахме много време - стартирахме подготовката през ноември. Записахме няколко песни, а после ги пуснахме на фокус група. „X My Heart“ беше тоталният фаворит на хората. Затова започнахме да работим върху нея. Имахме 2 версии на тази песен. Едната беше с по-мейнстрийм звучене, а другата в електронен стил. Сега е нещо средно между двете", казва Айсел.

Има ли парчето послание? Според Айсел това е най-ценното на тази песен. "Това е една история за силата, за човешките взаимоотношения, за негативната информация, която ни залива ежедневно и за това как трябва да намериш себе си. Това е едно парче, което мотивира. Казва ти - ти си силен, ти можеш. Това е песен за силата, която притежава всеки един от нас.", казва Айсел.



И понеже с нея сме се разбрали да не си говорим за мъже, все пак я питам къде намира любовта в живота си. "Обожавам кучетата. Това е наистина силна любов, която идва от дъното на сърцето ми. В Азербайджан помагам на много организации, които се грижат за бездомните животни. Търся им стопани, осигурявам им помощ, намирам им подслон. Ако ме питате кои са моментите, в които се чувствам добре и в хармония със света - това са минутите, в които мисля за това, че някъде на тази планета едно животно е спасено. Това е за мен любовта, тогава мисля за нея.".

Трудни моменти? Всеки артист ги има. Айсел обаче признава, че най-тежките часове в работата й са тези, в които се е опитвала да намери баланса между себе си, публиката и щастието. "Ако си радостен от това, което правиш, значи си открил тайната на щастието, това е най-трудното", сигурна е Айсел.

Коя е Айсел


Родената в Баку Айсел израства в семейство на певци и музиканти и това дава своя отпечатък върху нея още от ранна детска възраст. Тя започва обучението си в специализирано музикално училище, когато е на около седем години и продължава образованието си до 2010-та, когато завършва университет.Участвала е в ред престижни форуми, наред с „Baku International Jazz Festival“, „Montreux Jazz Festival“ и „Caucasus Jazz Festival“. През септември тя беше част от програмата на „Zhara Fest“, на чиято сцена излязоха и звезди като Сергей Лазарев и Лобода.