Автор
Марина Стоименова

10-те най-запомнящи се женски роли във филмите на 2017

Без съмнение 2017 беше ключова за отношението към жените в Холивуд. Избухналият през октомври скандал с Харви Уайнстийн извади на показ начина, по който актрисите години наред са получавали главни роли и акцентира върху сексуалното насилие, упражнявано от облечените във власт мъже в индустрията.

Но още преди хаштага #MeToo да залее социалните мрежи, през тази година се появиха филми с главни роли на жени, които доскоро беше немислимо да видим.

В началото на юни „Жената чудо“ доказа, че е възможно да се произведе високобюджетен филм по комикс с главен герой жена и това да донесе големи печалби. За разлика от мъжките комискови персонажи, Жената чудо трябваше да изчака 75 години, за да се появи на екран – и явно моментът назря именно сега.

През 2017-а се появи и филмът „Майка!“ на Дарън Аронофски, в които главният герой е жена, а акцент е женският свят, противопоставен на мъжкия. От „Гравитация“ (2013) насам не бяхме гледали филм от топ режисьор с топ актриса в главната роля, в който почти през цялото време на екран да е жена.

Едновременно с това през тази година сякаш всички водещи актриси се бяха мобилизирали на работа и това се отрази в редица нови заглавия с дамско участие, които си струват гледането.

Ето 10-те женски роли, с които ще запомним изминалата година:


Гал Гадот в „Жената чудо“ (Wonder Woman)



Всъщност „Жената чудо“ не е нищо повече от екранизация по комикс, в който главната роля се изпълнява от израелската актриса Гал Гадот. Но филмът е важен с това, че за първи път режисьор на заглавие от поредицата на DC Comics е жена - Пати Дженкинс, a героинята Даяна Принс е главното действащо лице, „подгрявано“ от юначния Крис Пайн. Това, че мъжът за първи път е във второстепенна роля в лента за супергерои се оказа достатъчно, за да бъде анатемосана „Жената чудо“ като негативно „свръхпроявление на феминизма“. Ами, не - това е просто приказка.

Дженифър Лорънс и Мишел Пфайфър в „Mайка!“ (mother!)



Този филм ще ви зашемети, ще ви стресне и ще ви накара да се замислите, особено ако сте жена, която доброволно изпълнява ролята на „придружител“ на великия си мъж. Филмът проявява изключителна чувствителност и внимание към ролята на съпругата, която губи контрол над дома си, над мъжа си и в крайна степен и над детето си. Излишно е да казваме, че Дженифър Лорънс играе прекрасно, като нейното миловидно и нежно излъчване контрастира ярко с бруталните сцени, на които става свидетел. Мишел Пфайфър от своя страна е жестоката, цинична по-възрастна жена – олицетворение на Обществото. Едно некомерсиално заглавие, което докосва по неочакван начин.


Никол Кидман и Рийз Уидърспун в „Големите малки лъжи“ (Big Little Lies)



Мини-сериалът на HBO се появи на екран през февруари и сякаш гадателски нацели голямата тема на 2017-а: жените и сексуалното насилие. Никол Кидман в ролята на Селесте и Рийз Уидърспун в ролята на Маделин са съседки, които се познават изключително добре. И едновременно с това не знаят нищо една за друга. Зад перфектния свят на едната се крие ежедневна физическа болка, а зад паравана от енергичност на другата – страх, безсилие и самота. Българските зрителки биха могли да припознаят в персонажите себе си, а може би и приятелките си, впримчени във вечната борба с това какво ще си помислят околните.
Forum Film Bulgaria

Скарлет Йохансон в „Дух в броня" (Ghost in the Shell)



„Дух в броня“ беше дългоочаквана екранизация по японски комикс с главна героиня жена и в този смисъл филмът, който излезе в края март, беше предшественик на „Жената чудо“. Но за разлика от комикса на DC, филмът с Йохансон оправда всички клишета на индустрията, че супергероините-жени не носят приходи. „Дух в броня“ се представи отчайващо зле в боксофиса. Въпреки това феновете на актрисата няма да останат разочаровани от ролята й като киборга Мойра, който се изправя пред мощен враг.


Чарлийз Терон в „Атомна блондинка“ (Atomic Blonde)



Москвичи, Лади, разделеният Берлин през 1989 година, MI 6 и една секси блондинка, която знае как да тича, да убива и да съблазнява. Когато в ролята е Чарлийз Терон можем да очакваме перфектен екшън. И го имаме в летния кино-хит „Атомна блондинка“. За съжаление филмът не е нищо повече от зрелищно упражнение в улични битки със шпионски акцент. Но поне е заглавие, което може да ни забавлява по празниците, без да се налага да се замисляме прекалено.

София Бутела в „Мумията” (The Mummy)



Тя е древноегипетска принцеса на злото, окована в продължение на хилядолетия в каменна крипта, за да не буйства. Или както се казва в поговорката: „Нека злото да спи под камък“. Да, ама не - небрежният герой на Том Круз събужда злото и принцеса Аманет започва да буйства по света. Изиграна от София Бутела, злата мумия е едновременно съблазнителна и отвратителна, а ролята определено направи широко известна по света тази вече 35-годишна актриса. Специалните ефекти са изключителни, както и актьорските изпълнения, които включват и роля на Ръсел Кроу. За съжаление не можем да кажем същото за сценария и диалога, които са разочароващо плоски и посредствени.

Сърша Ронан в Lady bird



Тя е тийнейджърка с особено поведение в началото на 21-век, която обича приключенията и предизвикателствата и съвсем обяснимо не ги намира в католическото училище в Сакраменто, Калифорния. Ролята на 23-годишната актриса от ирландски произход Сърша Ронан разкрива нейния голям актьорски потенциал, който се надяваме тепърва да можем да гледаме в още по-мащабни продукции.


Ана де Армас в „Блейд Рънър 2049“ (Blade Runner 2049)



Кубинската актриса Ана де Армас играе „рамо до рамо“ с Райън Гослинг, Харисън Форд и Джаред Лето в тазгодишната нео-ноар фантастика „Блейд Рънър 2049“. Задачата да си партнираш с подобни звезди се оказва по силите на Ана, която има преди това опит предимно в телевизионни проекти. Освен, че пристъпва към нов вид слава, Ана де Армас се премества и от Европа в Холивуд, което си е заявка за бъдещ световен успех и може би за главна роля в суперпродукция?


Джесика Рот в „Честита смърт“ (Happy Death Day)



Този интересен и оригинален трилър разказва за тийнейджърката Трий, която преживява отново и отново деня на своята смърт. Вместо да празнува рождения си ден, тя умира – десетки пъти. Порочният кръг ще бъде прекъснат, когато Трий успее да залови собствения си убиец. В ролята е Джесика Рот, която гледахме вече във второстепенна роля в тазгодишния носител на „Оскар“ - „Ла Ла Ленд“. „Честита смърт“ излезе по българските кина през октомври и се радваше на голям успех. Парадоксално, филмът беше много успешен и в САЩ, въпреки че премиерата му се състоя успоредно с тази на „Блейд Рънър 2049“.

Българската следа: Анджела Недялкова в Т2: Трейспотинг (Т2 Trainspotting)



Тя няма главна роля, но пък с участието си хвърли във възторг всички български почитатели на култовия „Трейнспотинг“, чието завръщане тази година беше повече от успешно. В T2 Анджела Недялкова („Източни пиеси“, „Аве“) играе Вероника - младо гадже от бедна България, което се вихри из Единбург със застаряващите Саймън и Рентън. Тя е препъни-камъка в техните отношения, като същевременно с това е и човекът, който намазва най-много от цялата каша. Анджела има второстепенна роля във филма, но за сметка на това участва в най- ключовите за сюжета сцени.