Автор
Woman.bg

10-те най-интересни момента от фестивала в Кан от Стаси Айви

Блясък, червен килим, тоалети за милиони и красиви звезди от целия свят. 71-то издание на филмовия фестивал в Кан спази абсолютно всички свои правила – да има много красота на килима, обсъждани заглавия и няколко по-скандални момента за цвят. Сред най-впечатляващите и добре облечени звезди тази година бяха Кейт Бланшет, Кристен Стюарт, Пенелопе Круз и Хавиер Бардем, двете бивши половинки на Джони Деп – Ванеса Паради и Амбър Хърд, Хелън Мирън, Джейн Фонда, Доналд Гловър, Танди Нютън, Наоми Кембъл и боливудските звезди Айшварая Рай и Дипика Падуконе.

1. Кралицата на Кан

Начело на журито тази година беше австралийската актриса и носителка на две награди “Оскар” Кейт Бланшет. Всеки неин коментар, изключителен тоалет или действие доказа за пореден път неоспоримата класа на тази жена и тя се превърна в кралица на фестивала тази година.

2. Мълчаливият протест на 82 жени

Те, водени именно от Кейт Бланшет, се обявиха срещу факта, че жените режисьори, показали лентите си в Кан в състезание за голяма награда, са именно само 82 за 71 години. Особено в сравнение с доста по-сериозната цифра от 1645 мъже.

3. Ларс Фон Триер

7 години след неуместните му шеги, че “разбира Хитлер”, режисьорът Ларс фон Триер се завърна в Кан с последния си филм “The House that Jack built”. Стотина души излязоха от прожекцията на лентата за сериен убиец, изигран от Мат Дилън. Бруталните сцени, включващи дори убийства на деца, не понесоха на мнозина, включително и на голяма част от критиците, тъй като оценките за филма не са сред най-добрите.

4. Тери Гилиъм

Дългоочакваният филм на легендарния режисьор “Човекът, който уби Дон Кихот” закри фестивала. След 25 години правене, продукцията най-после видя свят не без проблеми. Продуцент, отпаднал от филма се опита да съди Тери Гилиъм и да попречи на премиерата, но обстоятелствата бяха в полза на режисьора и макар че получи микро инфаркт вследствие на цялото напрежение, беше горд да представи произведението си пред света. Отзивите за самия филм не бяха положителни.

5. Забранено за селфита!

Независимо дали сте на кралската сватба, или на червения килим в Кан, нямате право на селфита. Директорът на фестивала Тиери Фремо, ги нарича “гротескни” и според него те отнемат вниманието от истинската цел на събитието. Не малко посетители успяха да си направят все пак такива и не бяха изгонени.

6. Нетфликс

Освен селфитата и гигантът Нетфликс не беше добре дошъл в Кан. След като миналата година платформата участва с две заглавия и разбуни духовете на френските разпространители, че филмите им не стигат до голям екран и не е честно да бъдат там. Нетфликс за малко да закупи правата за разпространение на откриващия филм с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем – “Всички знаят” и пак да останат в играта, но в крайна сметка друг спечели сделката.

7. Азия Ардженто

Италианската актриса, която бе основно действащо лице в обвиненията срещу продуцента Харви Уайнстийн и началото на движението #metoo, излезе да връчи награда и не пропусна да скандализира. Тя сподели пред всички, че именно в Кан е била изнасилена от Уайнстийн и че все още има такива като него, които не са заловени.

8. Творци, забранени в родината си

Руският режисьор на филма “Лято” Кирил Серебренников е под домашен арест в родината си, обвинен в злоупотреба на държавни средства. Иранецът Джафар Панахи се смята за дисидент в Иран, но последното му заглавие “Three faces” бе представено в Кан. Кенийският филм “Рафики” беше забранен в родината си, заради лесбийската си история. Всичко това, разбира се, само добави към рекламата и интереса на журналисти и публика към филмите.

9. Хан Соло

Премиерата на дългоочаквания филм за приключенията на младия Хан Соло – “Соло: история от междузвездни войни” се случи точно по средата на фестивала, за да внесе именно чакания огромен холивудски блясък със звездно нашествие.

10. Жан Люк Годар печели почетна награда

Целувка от неговия филм “Лудият Пиеро” беше на официалния плакат на фестивала тази година, но режисьорът не присъства на събитието за трети път. Той живее в уединение от години. Въпреки това филмът му “Le Livre d’image” беше представен, а самият той получи почетна награда за приноса си към киното през годините.

Автор: Стаси Айви

Очаквайте новите епизоди на пътуващия филмов влог на Станислава Айви – Cinema Confidential след броени дни.