- Ако не осъзнаваме какво се случва вътре в нас, то отвън ни се струва, че това е съдба. Дълбоко в душата си ние никога не знаем какво в действителност се е случило.

- Моля ти се, не започвай да ми цитираш Юнг. За друго съм дошла.

Добре, нека започна отново. Имам приятелка психотерапевт. Не решавам да започна да я посещавам и да ѝ разказвам за любовните си проблеми и разочарования (а може би трябва). Вместо това я моля да ми разкаже малко повече за мъжете. Споделила съм на колежките от Woman.bg една своя теза - нашият изцяло женски колектив е своеобразна капсула, 9-часова капсула всеки ден, 45-часова капсула всяка седмица заедно, само жени, с нашите си женски драми през погледа на нашите женски умове... Съгласиха се, че ще е приключение. И ето ме тук, при моята приятелка, която обеща да ми разкаже малко повече за причините мъже да я посещават за професионални разговори и съвети. Без, разбира се, да споменава имена. Съгласна съм.

- Добре, добре. Например един от пациентите ми, семеен от 16 години, казва, че не може да спре да изневерява. И това го побърква. Изневерява регулярно - по десетина пъти годишно, с различни жени.

- Десет пъти годишно? - изумявам се. - И това от толкова години? И без да съм Фройд, ще кажа, че сигурно има проблем със секса с жена си. Тя 100% знае, но се прави, че не е наясно, защото така ѝ е по-интересно.

Психотерапевтката се смее.

- Не е богат, не е известен и няма никаква друга причина тя да го търпи.

- Добре, защото според теб тогава не го напусне?

- Много е просто - започва тя. - Това е компенсаторен механизъм - тя получава всякакви неща от него и в замяна на това затваря очите си за някои глупости, които той върши.

- Не всички жени са такива - протестирам. - Макар че моят приятел ми прави подаръци, това съвсем не означава, че няма да му кажа, че е забравил да изхвърли боклука, или че се държи зле с мен например.

- Но не би изтърпяла системна изневяра и да се преструваш, че не знаеш за това. Причината за това е твоят изострен стремеж към някаква справедливост - искаш някаква ексклузивност на емоциите на човека до себе си, както и на половите му контакти. А знам, че си му изневерявала и то нееднократно.

- Това е друго - започвам да се оправдавам.

- Друг мъж ми сподели, че има чувства към мен и затова от над две години идва веднъж седмично да си говорим. И ми призна, че много от проблемите си ги е изислил или гледал във филми, за да има какво да ми разказва.

- И ти не си го хванала? - удивявам се, понеже знам каква професионалистка е.

- Да - усмихва се тя. - Представи си колко е добър. - Или пък онзи, който тайно снимаше с телефона си разговорите ни, за да мастурбира после у тях. Или другият, който имаше брат близнак и се представяше за него. И чистачът, който идваше и се представяше за собственик на компанията, където чистеше - него вече го хванах, но се беше постарал много! Имаше и един, който...

- Добре, стига! - прекъсвам я - Стига истории. Нека направим една кратка генерализация за мъжките сексуални и бихевиористични модели в извън връзки.

- Окей, нека помисля... Мъжете са комплицирани същества с многопластови интереси, силно развита склонност към полигамията и експлицитна необходимост от внимание от страна на срещуположния пол. С други думи: мъжете са свине, Ана. Мъжете са свине!

автор: Ана Островска

Четете още: Секс и приказки