Автор
Woman.bg

10 невероятни неща, които не знаете за България

"България е красива страна, с величествени планини, хубави плажове, живописни селца и гостоприемни хора. И е невероятно евтина"

Такова въведение прави Eлис Шуман oт "Хъфингтън поуст" и изброява 10 неща, които масовият турист на Острова вероятно не знае за страната ни:

1. Розите

Българските рози не само са невероятно красиви, но и голяма част от тях се използват за износ. От тях се произвежда 85% от розовото масло в света, важна съставка за изработката на парфюми. Посетете България през май и юли, за да видите цветното прибиране на реколтата.



2. Киселото мляко

В България то е едно от най-добрите в света, с уникален вкус заради бактерията, която се ползва за направата му. Лактобациликус булгарикус се открива единствено в българския въздух. Опитайте домашно кисело мляко с мед или мармалад.

3. Кимането

Когато попитате нещо българин, може да останете учудени с неговия отговор. В страната кимането нагоре-надолу с глава означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално значи "Да". За да е още по-объркано, когато местните хора говорят с чужденци, те често използват и двата жеста. Правят го често по-възрастните, които поддържат тази традиция, която датира от Османско време.

4. Шопската салата


Смятана е за най-българското ястие, лесна за приготвяне с домати, чушки, лук, краставици и българско сирене. Често е приготвяна с магданоз, олио и оцет. Шопската салата е станала популярна по времето на комунизма, когато е била промотирана от "Балкантурист" – държавната туристическа агенция.



5. Кирилицата

Българите пишат и четат използвайки кирилица, а България е и страната, от която кирилицата се е наложила. Заслуга за това имат Св. св. Кирил и Методий, родени през 9 век. Двамата братя са били християнски мисионери, които са използвали тяхната азбука, за да подобрят грамотността сред славянските народи. Празникът на двамата братя е най-честваният православен български празник.



6. Българските евреи

България е била съюзник на нацистите през Втората световна война, но въпреки това еврейското население в страната от около 40 000 души е било пощадено от Холокоста. Българската православна църква, политиците и гражданското общество са застанали зад евреите и са ги спасили от депортация. За съжаление не може да се каже същото за 11 000 хиляди евреи от Македония – област, управлявана от България през войната.

7. Златото

Най-старото златно съкровище в света бе намерено в гробница западно от Варна, недалеч от Черно море. Открито през 1972 г. случайно от обикновен работник, златното съкровище датира от 4560-4450 година пр. Хр. На мястото са открити над 3000 златни артефакта, което доказва и че местните хора са търгували с далечни и близки народи.

8. Ракия

Алкохолното питие е считано за национална напитка. Прави се от ферментирали плодове и съдържа около 40% и дори 80% алкохол, когато е в варено в домашни условия. Ракията може да се прави от круши, грозде, праскови, кайсии и дори от микс от плодове. Често се сервира първа на масата заедно с шопската салата. Хората вдигат наздравици удряйки чашите си и казват "Наздраве". Направете така, че когато го правите, да гледате хората в очите!



9. Гайдите

Българите са много горди със своята гайда – торба, която се прави от кожа на коза или овца. Българската гайда се нарича каба гайда, която е по-голяма от тази на други страни в Източна Европа. През май 2012 г. 333 български гайди поставиха световен рекорд на Гинес.

10. Мартеници

Ако сте в България на 1 март, ще видите честванията за Баба Марта (Grandmother March). С празника се посреща пролетта и българите си разменят малки пискюли и гривни от червена и бяла прежда. Мартениците се носят около китката или върху дрехите, докато забележите първия за годината щъркел или цъфнало плодно дръвче.

Източник: Bulevard.bg