Автор
Теодор Муховски

Внимание: Тези хора не трябва да ядат варени яйца

Макар че варените яйца са питателна и универсална храна за мнозина, има определени групи хора, които трябва да бъдат предпазливи или да ги избягват напълно поради различни здравословни причини. Ето кои са те:

Хора с алергии към яйца: За страдащите от алергии към яйца яденето им не е препоръчително. Този тип алергии са често срещани, особено при децата, като могат да предизвикат леки до тежки реакции, вариращи от копривна треска и храносмилателни смущения до анафилаксия - животозастрашаващо състояние. Дори вдишването на яйчни частици или контактът с яйчни протеини могат да предизвикат нежелани реакции при чувствителни хора.

Хора с високи нива на холестерол: Въпреки че холестеролът в яйцата е донякъде спорен, като някои изследвания показват, че холестеролът в храната има по-малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото се смяташе досега, хората със съществуващи високи нива на холестерол или сърдечносъдови проблеми е по-добре да ограничат консумацията на яйца. Жълтъкът на яйцето съдържа по-голямата част от холестерола, така че избирането само на белтък може да бъде по-здравословен избор за тях.

Хора с храносмилателна чувствителност: Ако страдате от храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове или дискомфорт след консумация на яйца, тази храна трябва да се избягва.

Хора, изложени на риск от заразяване със салмонела: Салмонелата е вид бактерия, която може да се съдържа в сурови или недостатъчно добре сварени яйца, включително варени яйца с течен жълтък. Макар че при старателно готвене тези бактерии обикновено се унищожават, хората с увредена имунна система, бременните, малките деца и възрастните хора са изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване, ако се заразят със салмонела. Ето защо е важно тези групи да се уверят, че яйцата са напълно годни преди консумация.

Хора, спазващи определени диети: Хората, спазващи определени диетични режими, може да се наложи да бъдат внимателни по отношение на консумацията на яйца. Например лицата, които са на веганска или растителна диета, не биха консумирали яйца, тъй като те са животински продукт. По същия начин хората, спазващи строга диета с ниско съдържание на мазнини или холестерол, може да се наложи да ограничат консумацията на яйца поради съдържанието на холестерол в жълтъците.

Хора с непоносимост към хистамин: Яйцата, особено ако не са пресни, могат да съдържат хистамин - съединение, което участва в алергични и възпалителни реакции. Хората с хистаминова непоносимост могат да изпитат симптоми като главоболие, копривна треска, запушване на носа или храносмилателни проблеми след консумация на храни с високо съдържание на хистамин, включително яйца.

Хора с определени медицински състояния: Лица със специфични болести, като например бъбречни заболявания, може да се наложи да ограничат приема на яйца поради съдържанието на протеини в тях, което може да натовари допълнително бъбреците. По същия начин хората с проблеми с жлъчния мехур могат да открият, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, като яйчните жълтъци, влошава симптомите им.

Въпреки че варените яйца могат да бъдат хранително допълнение към много диети, някои хора трябва да подхождат към тях с повишено внимание или да ги избягват напълно в зависимост от здравословното си състояние, алергиите, ограниченията в храненето и чувствителността. Винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог за индивидуални препоръки за хранене, съобразени с индивидуалните нужди и обстоятелства.

Нека развенчаем най-разпространените митове за метаболизма
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

Нека развенчаем най-разпространените митове за метаболизма

Автор Ева Григорова