Автор
Веселина Петрова

Използвайте силата на положителните спомени, за да се радвате на щастливи връзки

Ришма Валджи е известен лекар и натуропат. Има над 20 години клинична практика. Помага на пациентите си да вземат важни решения относно здравето и семейството.

В момента тя прави изследвания, посветени на осъзнаването и емоциите, които могат или да насочват живота ни в правилната посока или да ни подвеждат.

Представете си, че хапвате любимото си ястие или се подлагате на дългоочакван масаж. Искате ли това приятно усещане да продължи възможно най-дълго? Когато искаме да удължим приятната емоция, ние съзнателно се свързваме с преживяването и се опитваме да се "потопим" в него.

А когато си спомняте за това преживяване, мозъкът реагира така, сякаш отново е там, отново се случва. Подобни преживявания могат да ни помогнат в моменти на стрес.

Можете да приложите тази практика и във взаимоотношенията си с партньора.

Всички ние водим забързан живот. Често се прибираме уморени, готвим, чистим, гледаме телевизия и после си лягаме - като съквартиранти. Но дали всичко е истинско - от емоционална гледна точка, дали се свързваме един с друг на емоционално ниво?

Като родители често отделяме повече време на неприятните задължения - къпане, обличане, възпитание, тревоги, отколкото на приятните такива. А трябва да намерим начин да се свързваме с децата си на едно друго, по-дълбоко ниво. Извън ежедневните трудности и битовизми.

Да намерим време за една дълга сутрешна прегръдка, за няколко мили думи, топли и изпълнени с любов.

Защото както се наслаждаваме на любимия си десерт, така можем да се наслаждаваме и на връзките си, на взаимоотношенията си - с любимия, с детето, с родителите... И можем да го правим напълно осъзнато.

Концепцията използва силата на положителните емоции за укрепване на връзките и подобряване на благосъстоянието.

Различни изследвания показват, че когато е щастлив във връзката си, това води до по-голяма удовлетвореност като цяло.

Воденето на дневник е чудесно начало на вашия осъзнат път в отношенията.