Автор
Теодор Муховски

Как да отстраните главата на кърлежа, ако тя остане под кожата

Кърлежите се спотайват в тревата и клоните на дърветата и при леко докосване лесно се пренасят върху дрехите или върху кожата ни. Невинаги е възможно да отстраните насекомото сами: главата на кърлежа може да остане забита под кожата. Какво да направите и дали е редно да я отстраните сами?

Ходенето в гората винаги предполага спазване на мерките за безопасност. Необходимо е да носите най-затворените дрехи, внимателно да преглеждате кожата и елементите от гардероба след разходка сред природата, да се подлагате на периодични ваксинации. Кърлежът може да бъде носител на борелиоза или енцефалит и затова пренебрегването на общоприетите правила може да завърши с инвалидност или фатален изход за човека.

Тези членестоноги са преносители на сериозни заболявания и понякога срещата с тях завършва с пълна катастрофа.

Първа помощ в случай на ухапване от кърлеж

Известно е, че интензивността на проникване на вируса в организма пряко зависи от времето на пребиваване на паразита в човешкото тяло. За да сведете до минимум вредата, трябва спешно да отстраните животното. Как да направите това, тъй като в гората няма медицински център? Как да извадите главата на кърлежа?

На първо място, бъдете изключително внимателни и не изпадайте в паника. Спокойствието е вашият основен помощник. Хванете тялото с пинсета и бавно го измъкнете от кожата, като го въртите по посока, обратна на часовниковата стрелка. Не правете резки движения, в противен случай ще извадите само тялото, а главата ще остане вътре.

Кожа без тъмни петна: Твоят подробен гид за справяне с хиперпигментацията
ЗДРАВЕ
Автор Ева Лъчезарова

Кожа без тъмни петна: Твоят подробен гид за справяне с хиперпигментацията

Автор Ева Лъчезарова

Ако нямате пинсета под ръка, използвайте усукан конец на няколко реда. Дамите с дълъг маникюр могат да извадят паразита с ноктите си, но се препоръчва предварително да ги обработят със спирт или водка.

Какво да правите, ако главата на кърлежа остане въпреки всички трикове? Необходимо е да се отървете от нея.

Външно тя прилича на черна точка върху повърхността на кожата. Стерилизирайте иглата на огън или в алкохол и вземете чуждото тяло с върха ѝ.

Ако главичката не може да бъде извадена, никога не се опитвайте да разширите дупката, като правите разрези по кожата. Обработете засегнатото място със спирт и спешно отидете на лекар.

Съществува мнение, че можете да използвате растително масло, за да отстраните акара. Няколко капки от средството, нанесени върху раната, ще отрежат достъпа на акара до кислород и той ще излезе сам. Лекарите обаче имат отрицателно отношение към този метод.

Започвайки да се задушава, членестоногото отделя голямо количество течност в човешката кръв, съдържаща патогени на опасни заболявания.

Отстраняването на кърлеж е сериозно събитие, което трябва да се извършва с голямо внимание. Дори и да успеете да го отстраните напълно, задължително се обърнете към лекар. Той ще провери дали в кожата не са останали чужди елементи, ще предпише курс с антибиотици, което ще направи невъзможно развитието на опасни инфекции.

Как да се предпазите от ухапване от кърлежи: няколко важни стъпки
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да се предпазите от ухапване от кърлежи: няколко важни стъпки

Автор Теодор Муховски