Автор
Теодор Муховски

4 коварни трика на манипулатора – по тях ще го познаете

Манипулаторите са токсични, хитри и очарователни. Те професионално се втриват в доверието на потенциалната жертва и ѝ правят изключително положително впечатление. И всичко това за собствена изгода.

Спомнете си героя на Леонардо ди Каприо във филма на Стивън Спилбърг "Хвани ме, ако можеш". Младият измамник изненадващо умело изграждаше отношения с другите, играеше си с техните чувства и емоции, за да получи това, което иска. Хитрецът винаги оставаше в печеливша ситуация, докато хората, които използваше, само страдаха от връзката с него. В повечето случаи те дори нямаха представа защо се отнася така с тях.

Това е основният проблем на общуването с манипулаторите - техните коварни методи са изключително трудни за разпознаване. Но сред тях има един от "най-невидимите". Нека ви разкажем повече за него.

Много по-лесно е да се вземе покровителство над несигурен човек. Манипулаторите добре осъзнават това, затова се възползват от слабостите и страховете на жертвата, като ги подхранват и умножават. Правят го умело и поднасят хапливите коментари като честност, откритост и искрено желание да помогнат.

Пример: Манипулаторът знае, че любимата не си харесва носа. Той ѝ се струва твърде голям и грозен. Да ѝ напомняте това всеки път в пряк текст, разбира се, не е етично. Но тук небрежно подхвърляте фрази като "С тази прическа носът ти изглежда много по-добре" е много подходящ вариант.

Ако момичето даде ясно да се разбере на манипулатора, че подобни думи я обиждат, последният моментално ще отстъпи и ще се държи като недодялан. "Скъпа, искам да ти е най-добре", "Харесвам те всякак", "Приемам всичките ти недостатъци" и други изказвания винаги присъстват в арсенала на токсичния партньор. След такъв странен диалог жертвата е обзета от амбивалентни чувства.

За съжаление това далеч не е единствената техника на манипулаторите. Съществуват и много други. Комбинирани са в списък най-често срещаните от тях.

1. Изкривяване на реалността. Поставянето под съмнение на вашите думи и действия е ярък пример. "За какво говориш? Не е имало такова нещо", "Не, пак си объркал всичко". Тази форма на психологическо насилие може да доведе до ниско самочувствие, повишена тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство.

2. Емоционални колебания. Тук партньорът ви псува и унижава, а след минута изведнъж става мирен и тих - така той излиза тъжен от кавгата, която сам е започнал. Жертвата постоянно е в недоумение и се страхува да каже някоя допълнителна дума, а зависимостта от противоречивия любовник само се увеличава.

3. Налагане на вина. "Никой няма нужда от мен", "Не те интересувам аз и моето мнение", "Не мога да забравя как ме нарани тогава" са любимите фрази на насилника. Благодарение на тях той се прави на жертва, каквато в действителност, разбира се, не е. В този случай ръцете на партньора падат и рационалните аргументи, които той е смятал да използва, остават на заден план.

4. Външен натиск. Манипулаторите обичат да прибягват до помощта на трети лица. Например те целенасочено започват разговор в компанията на приятели и роднини, като предварително гадаят за тяхната реакция. "Ами кажи ѝ да ме пусне с теб в клуба", "Не мога да я убедя да остане с теб - помогни ми" и други неща в същия дух.

Романтик или манипулатор: Ето какво казва за вас часът ви на раждане
ЗОДИИ И АСТРОЛОГИЯ
Автор Теодор Муховски

Романтик или манипулатор: Ето какво казва за вас часът ви на раждане

Автор Теодор Муховски