Автор
Антония Михайлова

Защо кралските особи не обичат Бъкингамския дворец... и какво всъщност е да живееш там

Бъкингамският дворец служи като официална лондонска резиденция на монарха от възкачването на кралица Виктория през 1837 г. Днес, освен че в него обитават и рабоят представители на кралското семейство, той е и туристическа атракция. Това е и любимото място за големи церемониални поводи, когато тълпи изпълват целия търговски център, за да видят краля или кралицата на известния балкон.

По време на специални празници това е мястото, озарявано от тържествени фойерверки и над което пилоти на военновъздушните сили на монархията преминават над събралото се мнозинство, правейки красиви фигури в небето. Неслучайно дворецът, издигащ се в центъра на Лондон, е символ на стабилност и на британската традиция. Целта му е да вдъхва доверие и сигурност сред гражданите на Обединеното кралство.

Дали обаче тези, които живеят в него, се чувстват толкова щастливи и уверени, колкото обикновените британци? Оказва се, че Бъкингамският дворец далеч не е бил толкова любим дом на кралете и кралиците, които са го обитавали.

Истината всъщност е, че това грандиозно здание изобщо не е дом. То е смесица от тържествени стаи за официални поводи, офиси за персонала, работещ там, а членовете на кралското семейство имат стаи на различни етажи, които използват при определени случаи, свързани със служебни ангажименти. За всичко това разказва пред "Дейли мейл" анлийският писател и биограф на кралското семейство - Хюго Викърс.

Той описва двореца като студено и безлично място, в което членовете на кралското семейство комуникират помежду си по телефоните от офисите си.

"През 1997 г. в една неделна утрин посетих сестрата на принц Филип - принцеса Джордж от Хановер. Изпихме по чаша хладко кафе. По време на разговора ни тя сподели, че съжалява, че не може да ме покани на обяд. Цялото място имаше атмосфера на подготвително училище през ваканцията - пусто", отбелязва Викърс.

Джордж III (който управлявал от 1760 до 1820 г.) използвал двореца като частно селско убежище (по онова време територията на замъка се намирала извън пределите на Лондон), изпълвайки го с прекрасната си библиотека от книги и картини. Той обаче предпочитал замъка Уиндзор.

Джордж IV (който управлява от 1820 до 1830 г.) построил Брайтънския павилион и Карлтън Хаус - имение в Уестминстър, най-известно като градската резиденция на крал Джордж IV.

Кралица Виктория (1837-1901) използвала Бъкингамския дворец за официални поводи. Въпреки че харесвала пространството в Бъкингамския дворец и съотношението на стаите, тя се чувствала много по-щастлива в Осбърн на остров Уайт, както и в Балморал и в замъка Уиндзор.

Едуард VII (1901-1910 г.) пък бил най-щастлив в Сандрингам, но предпочитал Бъкингамския дворец за пищни забавления. Той обожавал да бъде домакин на вечери и балове, на които красиви дами демонстрирали зашеметяващи бални рокли и тиари. Но както Една Хийли - съпругата на биографа Денис Хийли, министър на труда и хазната, пише: "За Едуард VII Бъкингамският дворец не беше толкова дом, колкото още един грандиозен хотел, в който той можеше да се премести удобно за кратки определени периоди от своя живот."

Било му обаче трудно да убеди съпругата си - кралица Александра, да се премести да живее там. Но за нея било също толкова трудно да да се изнесе оттам, когато Едуард VII починал.

Статуя на кралица Виктория пред двореца Уиндзор
Статуя на кралица Виктория пред двореца Уиндзор

Джордж V несъмнено се чувствал по-щастлив в Сандрингам. За него, както се изразява Една Хийли, "Дворецът беше "кораб, който трябва да се управлява с дисциплина и авторитет, и неговото работно място". По негово време предната фасада на двореца е преработена от сър Астън Уеб. Едуард VIII никога не се е чувствал като у дома си в двореца и остава там неохотно.

Джордж VI и кралица Елизабет (;родителите на крали[а Елизабет II) обожавали Royal Lodge в Големия парк. Подобно на баща си, той се отнасял към двореца като към свой флагман, но по време на война използвал мястото като символ на единството на нацията.

Въпреки че кралят и кралицата предпочитали по-често да отсядат в замъка Уиндзор, през Втората световна война те прекарвали повече време в Бъкингамския дворец. Това е и времето, когато дворецът бил бомбардиран девет пъти.

Кралица Елизабет II пък се чувствала щастлива в Кларънс Хаус, но по настояване на Уинстън Чърчил тя се преместила в двореца, тъй като той бил официалната резиденция на монарха.

Всеки уикенд обаче тя и принц Филип бягали в замъка Уиндзор, който обожавали. През март 2020 г. тя се премести за постоянно в замъка Уиндзор и никога повече не прекара и една нощ в Бъкингамския дворец.

Любимото място на крал Чарлз също не е Бъкингам. Кътчето, което го радва най-много и където предпочита най-често да отсяда, е "Кларънс Хаус" - великолепната „селска къща“ с голяма градина, точно в центъра на Лондон, която в продължение на много години е домът на неговата любима баба - кралицата-майка.

Затова и след възкачването си през 2022 г. до днес новият крал често може да бъде видян да преминава с автомобила си краткото разстояние от "Кларънс Хаус" до Бъкингамския дворец заради официални поводи, срещи, приеми, държавни банкети и т.н.

Тъй като в момента дворецът е подложен на мащабна програма за реставрация, той има всички извинения да остане там, където е - в любимия "Кларънс Хаус".

Кралското имение "Кларънс хаус"
Кралското имение "Кларънс хаус"
Крал Чарлз отчаяно иска да види Арчи и Лилибет, тъй като "животът е твърде кратък"
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Крал Чарлз отчаяно иска да види Арчи и Лилибет, тъй като "животът е твърде кратък"

Автор Теодор Муховски

Още любопитни факти за Бъкингамския дворец

Пред двореца се издига Мемориалът на Виктория – грандиозен паметник, посветен на кралица Виктория.

Говори се, че Бъкингамският дворец има мрежа от тайни тунели, въпреки че тяхното съществуване никога не е било официално потвърдено.

Дворецът съхранява впечатляваща колекция от произведения на изкуствата, включително произведения на художници като Рембранд, Вермеер, Каналето и др.

Дворецът е претърпял няколко големи ремонта и реставрации, най-вече след Втората световна война, когато е повреден от бомби.

Кралската галерия е отворена за обществеността и включва ротационни изложби от Кралската колекция, включително произведения на изкуството, мебели и редки предмети.