Автор
Евелин Попадийна

Има ли живак във ваксините?

Най-сериозното притеснение на родителите е, че ваксините съдържат опасни съставки, една от които е живак. Това става ясно от проучване направено сред родители, по поръчка на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България.

Живакът наистина е включен в състава на някои многодозови противогрипни ваксини, като консервант. Целта е ваксините да бъдат предпазени от вторично бактериално замърсяване, казват от Министерството на здравеопазването.

В началото на миналия век повечето ваксини са били опаковани в многодозови флакони. При аспирацията на една доза и обратното прибиране на флакона в хладилника за следваща аспирация, се е създавала предпоставка за вторично бактериално замърсяване на ваксината. Това можело да доведе до абсцеси в мястото на инжектиране, дори и до кръвни инфекции, които могат да са с фатален изход. През 30-те години на 20-ти век към ваксините са прибавени консерванти, за да бъде решен този проблем. Един от използваните консерванти по онова време бил тиомерзал, а в тази съставка се съдържа живак.

Кой уби бебетата, които умряха от коклюш? Болестта или масовата липса на ваксини при децата?
НОВИНИ
Автор Евелин Попадийна

Кой уби бебетата, които умряха от коклюш? Болестта или масовата липса на ваксини при децата?

Автор Евелин Попадийна

Учените обаче не откриват никакви доказателства за това, че количествата тиомерзал във ваксините могат да причинят увреждания. Дори обясняват, че живакът естествено съществува в почвата, въздуха и водата. Дори новородените приемат два пъти повече живак с кърмата, отколкото е количеството, съдържащо се във ваксините. Затова твърдят, че ваксините не съдържат опасно количество живак.