Автор
Кристина Кирова

Цялата ни работа е такава, ужасяващо е: Ето какво се случи с гроба на патриарх Неофит

Нов ден - нови кофти вести. Цялата ни работа е такава. Не зачитаме ценности, подиграваме се с добродетели, разваляме хубавото скорострелно, оскверняваме свещеното. И никога не знаем кой е виновен, само знаем, че не сме ние и сочим някой друг.

Гробът на патриарх Неофит се намира на пъпа на София - под колонадата на храма св. Неделя. На свещено, специално място, към което е естествено да изпитваме единствено и само дълбока почит и уважение. Което всъщност трябва да пазим, ама уви.

Тази сутрин научихме, че гробът, където са поставени тленните останки на Неофит преди около само месец, вече е осквернен и жестоко поруган. Кръстът е изваден и частично счупен, както и част от мрамора. Оказа се, че фенерът е бил счупен още в събота. Гледката не е просто грозна, тя е ужасяваща, някак символична. Дали става дума за акт на основа на различни религиозни вярвания, или за обикновена хулиганска постъпка, не знаем. Но и не би следвало да ни интересува. Би следвало да ни интересува как се случва нещо подобно, което вярвайте не е минало без шум и трудно забележимо, може да се случи в сърцето на столицата, тотално безпроблемно.

Подобна грозна проява не се случва за първи път в района на храм св. Неделя. Епископ Поликарп съобщава, че храмът е бил мишена на много посегателства, включително кражба на кутията за дарения. Дали са подавани жалби в полицията - да. Има ли ефект - изглежда, че не. Дали смятаме, че е редно гробът на патриарх Неофит да бъде охраняван или поне ограден, за да бъде максимално опазен от подобни посегателства и подигравка с паметта му - ами, разбира се, че да. Някога храмът е бил охраняван, но към днешна дата не е. Познайте защо, имате само една възможност. Естествено, че е заради липса на средства.

От новините стана ясно, че тече разследване кой е извършителят и как може да бъде наказан, което е стъпка в правилната посока. Само че има и още много стъпки, за да осъзнаем, че има едни неписани, чисто човешки, правила, с които трябва да ни е някак естествено да се съобразяваме. Като например да не посягаме към мястото за вечен покой на някого, без значение кой е той. От друга страна трябва да имаме и нетърпимост към онези, които не притежават морални задръжки, които са тук, само за да рушат. Трябва и последствията да са истински за тях, а не тези ужасяващи случаи да се превръщат в документация, която събира прах.

За момента основната версия е, че извършителите най-вероятно са били под въздействието на алкохол или наркотици. Което не прави по-малко абсурдна ситуацията, че мястото няма нито наблюдение, нито охраняващи. Какво ли още може да се случи на това място?