Автор
Теодор Муховски

Как содата за хляб може да навреди на организма и с какво може да бъде заменена

Содата е универсален продукт: използва се като почистващо средство, като компонент за решаване на промишлени проблеми и като лекарствен препарат. Въпреки това употребата ѝ трябва да бъде изключително внимателна, защото лесно може да нанесете непоправими вреди на здравето си.

Содата притежава редица качества, които ѝ помагат да се превърне в средство номер 1 срещу различни здравословни проблеми. Например, известни са нейните антимикробни свойства и неутрализиращи качества. Затова тя се използва широко при лечението на гастрит, в борбата с кожните заболявания, както и за инхалации и гаргари.

Списъкът със заболявания и симптоми, които се опитват да лекуват с помощта на содата, е доста обширен. Той включва:

- кашлица;

- възпалено гърло;

- хрема;

- проблеми с ноктите;

- подути крака;

- груба кожа на петите;

- избелване на зъбите;

- шпори на петите;

- остри респираторни инфекции;

- възпаление на венците;

- аритмия;

- хипертония;

- гъбични заболявания на стъпалата;

- прекомерно изпотяване на краката;

- конюнктивит;

- киселини и болки в стомаха;

- главоболие.

Разбира си, необходима е различна дозировка и методи на приложение. Върху състава налага своя отпечатък буквално всеки фактор - от възрастта на пациента до степента на занемаряване на състоянието.

Напоследък се наблюдава мода за отслабване с помощта на сода за хляб. Медицинските експерти уверяват, че въпреки очевидната безопасност на този продукт, не трябва да го използвате необмислено. В края на краищата, ако прекалите и превишите дозата или честотата на прием, може да си навлечете доста неприятности със здравето.

Противопоказания за употребата на сода

Най-основното противопоказание е да не използвате сода под формата на концентриран разтвор. Това е особено опасно за тези, които страдат от гастрит с повишена киселинност на стомаха, както и за тези, които са диагностицирани с язвена болест на стомаха.

Содата под формата на прах може да донесе повече вреди на организма, отколкото разтвора за пиене. Това се дължи на факта, че алкалните свойства в нея са много по-силни и активни, отколкото във водния вариант. Така например прахът от сода при продължителен контакт с кожата може да предизвика нейното дразнене. Попадането на сода в очите или върху лигавиците при вдишване често води до изгаряния.

Не пренебрегвайте инструкциите, когато боравите със сода за хляб. Не забравяйте да я измиете от ръцете си, ако усетите първите признаци на изгаряне, и да изплакнете очите си с вода, ако прахът случайно попадне върху роговицата.

Много често именно содата се приема като идеално средство за лечение на киселини в стомаха. Медиците обаче са коренно несъгласни с това и твърдят, че този метод на лечение, напротив, води до обратен ефект и допълнително засилва усещането за парене в стомаха. Това се дължи на факта, че тя започва да отделя въглероден диоксид в много големи количества. Това предизвиква още по-голямо подуване на стомаха. Освен това приемането на сода за хляб провокира организма към още по-голямо производство на киселина от стомаха.

Не си струва да се приема сода от човек, който има диетични ограничения за храни с ниско съдържание на натрий. Ако все пак наистина искате да изпробвате лечението със сода в такава ситуация, е необходимо предварително да получите консултация с лекар.

Освен това не трябва да се забравя, че содата може лесно да влезе в контакт с редица лекарства. Ето защо си струва да вземете предвид такъв фактор и да не използвате лечение със сода, ако сте подложени на курс на лечение.

Също така не трябва да приемате сода при деца на възраст под 5 години и бременни и кърмещи жени.

Като цяло можете да използвате сода за хляб вътрешно само когато е много необходимо.

Също така не злоупотребявайте и с пиенето на разтвор на сода (той е много любим на дамите, които мечтаят да отслабнат). Доказано е, че дори в малки концентрации при редовна и многократна употреба на сода за хляб може да предизвика вътрешно стомашно кървене. А то много лесно и бързо води до смърт.

Как да замените содата за хляб

За да не рискувате здравето си, е по-добре да потърсите аналози, които са предназначени за лечение. В края на краищата содата е предимно промишлен продукт, който по-често се използва в хлебопроизводството и сладкарството, а също така се използва при създаването на изкуствена кожа.

Ето защо, ако трябва да излекувате кашлица или хрема, използвайте специални капки и сиропи. За облекчаване на киселините в стомаха ще ви помогнат и специалните антиациди.

Можете да отслабнете с помощта на повишена физическа активност и корекция на хранителния режим. Ако обаче все пак наистина искате да използвате сода за хляб за тази цел, най-добре е да я добавите във ваната. Можете също така да капнете няколко капки етерични масла във водата. Разредена с вода в достатъчно големи пропорции, содата има добър ефект върху лимфната система, като нормализира кръвообращението. В резултат на това такива вани дават усещане за комфорт и релаксация и отлично облекчават умората след тежък работен ден.

Не експериментирайте със себе си и със здравето си и ще бъдете по-здрави и по-силни. И е по-добре да използвате содата за хляб по предназначение. А ако все пак решите да се лекувате със сода за хляб, предварително се консултирайте с вашия лекар. Дори и да не се притеснявате от нищо в момента.

Защо трябва да натриете ваната с грейпфрут и да перете дрехите си в сода: 5 трика за домакинята
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

Защо трябва да натриете ваната с грейпфрут и да перете дрехите си в сода: 5 трика за домакинята

Автор Ива Петрова