Автор
Евелин Попадийна

Какво да не правим при паническа атака

Бичът на младото поколение са паник атаките, огромна част от младото поколение страдат от тази „чума“. Паническата атака е внезапно и интензивно усещане на страх или тревога, която достига пика си за кратко – в рамките на няколко минути.

Причините за тях могат да са генетични, биологични, психологични и т.н. Могат да възникват и при стрес, промяна в начина на живот или нарушен сън. По-предразположени към паническите атаки са хора с определени тип разстройства.

Рискът се повишава при преживени стресови събития, висока тревожност, злоупотреба с кофеин, употреба на забранени вещества и наличие на сърдечни заболявания. Но все пак няма никакво значение от какво е предизвикана паник атаката, трябва да се научите да излизате бързо от това състояние. За целта е нужно да избягвате действия, които могат да засилят нейната интензивност и продължителност:

Избягвайте изолацията – Старайте се да сте сред хора, които могат да ви подкрепят. Споделете им за състоянието си и когато настъпи им кажете, за да могат да реагират.

Без дълбоки вдишвания – Дихателната гимнастика се смята за начин човек да се успокои, но в този случай дълбоките вдишвания могат да засилят хипервентилацията. Съсредоточете се върху бавно и равномерно дишане.

Не употребявайте кофеин и други стимулиращи вещества – Те могат да засилят чувството на тревожност и нервност.

Не потискайте атаката – Това може да засили нейната проява. Приемете я като временно състояние и се фокусирайте върху това, че ще преминете безпроблемно през нея.

Най-правилното нещо, което можете да направите е да приемете ситуацията. Паническите атаки не представляват заплаха за живота и симптомите намаляват бързо. Дишайте бавно и равномерно, като издишвате през носа, бройте до четири и задръжте за няколко секунди. След това издишайте през устата, като също броите до четири. Това ще помогне за понижаване на хипервентилацията и намаляване на физиологическите симптоми на атака. Фокусирайте вниманието си върху някакъв конкретен обект – това ще помогне да отвлечете вниманието си от тревожните мисли.

Трябва ли да получаваш паник атаки всеки път, когато той е с приятели навън
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Трябва ли да получаваш паник атаки всеки път, когато той е с приятели навън

Автор Woman.bg