Автор
Антония Михайлова

Удивителните ползи за здравето от лимоновите семки

Семките на лимона често се пренебрегват и изхвърлят, но всъщност предлагат редица ползи за здравето, заради които си заслужава да им отделим подобаващо място.

Няколко мили думи за семките от лимон 

Семената на лимона са онези малки семчици с овална форма, намиращи се в плода на цитрусовото растение Те са годни за консумация и могат да се консумират сурови или варени. Важно е обаче да се отбележи, че семената на лимона съдържат малко количество цианид, което може да бъде вредно, ако се консумира в прекомерни количества. 

Въпреки малкия си размер, лимоновите семки са пълни с хранителни вещества и могат да се похвалят с не една или две ползи за здравето. Те са богати на диетични фибри, които помагат за доброто храносмилане и предотвратяване на запек. Семките на лимона са добър източник и на антиоксиданти, които могат да защитят тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Семената на лимона съдържат и лимоноиди, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства. Те противодействат на възпалението в тялото и могат да бъда от полза за хора със заболявания като артрит или астма. 

Важно е да се отбележи, че лимоновите семки не трябва да се бъркат със семената на други цитрусови плодове, като портокали или грейпфрути. Последните не са годни за консумация и могат да бъдат токсични при поглъщане!

Хранителна стойност на лимоновите семена

Витамини и минерали - Семките на лимона са богати на витамини и минерали. Те съдържат витамин С, който е мощен антиоксидант, помагащ за укрепване на имунната система и предпазване тялото от инфекции и болести. Те също така съдържат калций, калий и магнезий, които са основни минерали за поддържане на здрави кости и мускули. 

Фибри и въглехидрати - Лимоновите семки са добър източник на фибри, които са важни за поддържане на здравето на храносмилането. Те също така съдържат въглехидрати, които осигуряват енергия на тялото.

Етерично масло и пектин - Семената на лимона съдържат етерично масло, което има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Те съдържат и пектин, който е разтворимо влакно, помагащо за понижаване на нивата на холестерола и регулиране на нивата на кръвната захар. 

Аминокиселини и протеини - Семената на лимона съдържат аминокиселини, които са градивните елементи на протеина. Протеинът е важен за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото.

Ползи за здравето от лимоновите семки

Ето някои от начините, по които включването на лимонови семки в дневното меню може да бъде от голяма полза за здравето:

Антиоксидантни свойства - Семената на лимона са богати на флавоноиди, лимоноиди и други растителни съединения, които действат като антиоксиданти в тялото. Тези съединения помагат за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали, които могат да доведат до хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет. 

Подсилва имунната система - Семената на лимона съдържат витамин С, за който е известно, че засилва имунната система. Витамин С помага да се стимулира производството на бели кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекциите и болестите. 

Понижава нивата на холестерола - Семената на лимона съдържат съединения, за които е доказано, че понижават нивата на холестерола в организма. Това може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. 

Облекчава болката - Семената на лимона съдържат салицилова киселина, която е естествено болкоуспокояващо средство. Това може да помогне за облекчаване на главоболие, мускулни болки и други видове болка. 

Естествен лек за акне - Семената на лимона имат противогъбични и антибактериални свойства, които могат да помогнат за лечение на акне и други кожни заболявания. Можете да използвате масло от лимонови семки локално или да включите лимонови семки в диетата си, за да видите ползите. 

Детоксикиращи свойства - Семките на лимона имат детоксикиращо действие върху организма. Те помагат за елиминирането на токсините и нежеланите материали от тялото, което може да подобри здравето на черния дроб и цялостното благосъстояние.

Други употреби на лимоновите семки

Освен с ползите за здравето лимоновите семена могат да се похвалят и с други качества, които ги правят чудесни помощници и за други цели. Ето някои от другите приложения на лимоновите семки: 

Етерично масло - Семената на лимона могат да се използват за извличане на етерично масло. Етеричното масло от лимон се използва широко в ароматерапията поради своя освежаващ и ободряващ аромат. Помага и при главоболие и сърбеж. 

Почистване - Семките на лимона могат да се използват като естествен почистващ препарат. Антимикробните и антибактериални свойства на лимоновите семена ги правят ефективни при почистване на повърхности и премахване на петна. Маслото от лимонови семена може също да се добави към почистващи разтвори за допълнителна почистваща сила. 

Киселини в стомаха - Лимоновите семки могат да се използват и при облекчаване на киселини. Киселината в лимоновите семена помага за неутрализирането на стомашната киселина, намалявайки киселинните симптоми.

Защо да спим с лимон на нощното си шкафче
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

Защо да спим с лимон на нощното си шкафче

Автор Ива Петрова

Безопасност и предпазни мерки 

Когато става въпрос за консумация на лимонови семки, обикновено то се счита за безопасно от повечето хора. Има обаче няколко предпазни мерки, които трябва да се имат предвид. 

- Първо, някои хора може да имат алергична реакция към лимонови семки. Симптомите на алергичната реакция могат да варират от леки до тежки и могат да включват сърбеж, подуване и затруднено дишане. Ако почувствате някой от тези симптоми след консумация на лимонови семки, незабавно потърсете медицинска помощ. Освен това лимоновите семки могат да бъдат доста горчиви, което може да не се хареса на всеки. Ако ви се стори неприятен вкусът, най-добре е да избягвате консумацията им. 

- Семената на лимона съдържат салицилова киселина, която се намира и в аспирина. Въпреки че това съединение има много ползи за здравето, то може да причини и неблагоприятни ефекти при някои хора. Например, хората, които са алергични към аспирин, трябва да избягват консумацията на лимонови семки. 

Освен това консумацията на големи количества лимонови семена може да доведе до кандидоза, гъбична инфекция, която може да засегне различни части на тялото, включително устата, гърлото и гениталиите. Затова е най-добре да консумирате лимонови семки в умерени количества. 

И накрая, ако имате анамнеза за резистентни към антибиотици инфекции или синдром на раздразнените черва, най-добре е да се консултирате със здравен специалист, преди да консумирате лимонови семки.